Slobodna Bosna: Stipe Prlić je preko SV-RSA financirao FTV

Prema dokumentaciji, najveći dio marketinških poslova odrađen je preko dvije marketinške agencije - hrvatskog Digitela i sarajevskog ogranka srbijanske grupacije SV-RSA (skraćenica od Slobodan Vujičić - Red Star Agency), koju u BiH vodi Neven Kulenović. Riječ je o dopredsjedniku Udruženja medijske industrije (UMI) na čijem je čelu Adnan Bilal, direktor marketinga Federalne televizije, piše sarajevski tjednik

Slobodna Bosna piše kako je najveći dio marketinških oglasa Eroneta duo Kulenović-Bilal preusmjerio na FTV, na kojem marketinška agencija SV-RSA uživa više nego privilegiran status. Pored ostalog, i rabat od 90 posto, što je izravni udar na neovisnu tv produkciju i neovisnu novinarsku scenu u cjelini. Sarajevskii list piše kako se to obilato marketinško oglašavanje HT Eroneta na FTV-u odrarazilo i na uređivačkui politiku ove kuće koja je postala jedna od najvažnijih karika tzv. Eronet koalicije - SDP, HSP, HDZ 1990 koje su donedavno suvereno upravljale HT Eronetom.

Nakon silnih političkih opstrukcija, Sud je početom ove godine potvrdio registraciju nove Uprave Eroneta, a novi direktor Vilim Primorac, odmah po preuzimanju čelne pozicije u kompaniji, počeo je opsežnu istragu sumnjivih poslovnih transakcija bivše uprave.

Slobodna Bosna tvrdi kako je iz manjeg dijela ove dokumentacije koji posjeduje, vidljivo kako je na pomolu prvorazredna afera koja će se posve izvjesno raspetljati na sudu. Upadljiva je činjenica kako je godišnji prihod HT Eroneta tri puta manji od prihoda BH Telecoma, a (prikazana) neto neto HT Eroneta čak 50 puta manji od neto dobiti BH Telecoma! Na ovu anomaliju svojevremeno je ukazivao i federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Novac je izvučen na sumanute sponzorske ugovore, na troškove reprezentacije i sumnjivu reklamnu kampanju, najvećim dijelom preko SV-RSA Nevena Kulenovića i zagrebačkog Digitela.

Iz do sada raspoložive dokumentacije vidljivo je i kako je HT Eronet kupio ulaznice za nogometno Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj za 60.000 eura! Iste godine 150.000 eura otišlo je za kišobrane, vrećice, majice, ručnike, kape, nalivpera...kupljene u Lotos trgovini Zagreb. Koncert Željka Joksimovića u Tuzli financiran je s oko 80.000 eura. Samo domjenak na Sarajevo film festivalu (SFF) Eronet je platio 30-ak tisuća eura.

Nova uprava HT Eroneta internu istragu trebala bi okončati do kraja ožujka, a Slobodna Bosna očekuje kako će ta uslijediti kaznene prijave protiv osoba osumnjičenih za milijunsku štetu nastalu u HT Eronetu tijekom posljednjih nekoliko godina.