Slobodan Vasković: Politička grobnica za Zlatka Lagumdžiju

Tog 4. svibnja ostvarile su dvije najcrnje Lagumdžijine i noćne i dnevne more - Fahrudin Radončić, lider Stranke za bolju budućnost BiH (i vlasnik moćnog "Avaza") i šef Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sjeli su za isti stol (zajedno sa Amerom Jerlagićem, novim čelnikom Stranke za BiH) i dogovorili zajednički nastup u parlamentu BiH oko (ne) usvajanja proračuna, te jednog kandidata za načelnika općine Srebrenica. Istovremeno, na Federalnoj televiziji ukinut je svaki utjecaj Bakira Hadžiomerovića na informativni program te kuće.

Lagumdžija je tako "preko noći" ostao sam na političkoj sceni Federacije BiH i bez "iz minute u minutu" utjecaja na dva, bez sumnje, najmoćnija medija u državi. "Ako SDP misli da će preko SBBBiH izbacivati ​​SDA iz vlasti, grdno se vara", izjavio je Radončić na spomenutom sastanku, označavajući na taj način novu eru u odnosima njegove i Stranke demokratske akcije, koje su, koliko do jučer, bile u samrtnom klinču , dok su SDP-ovci sjedili "na tribinama" i, uz kokice i kolu, navijali za što žešće uništenje i jednih i drugih. SBBBiH jeste dugo vremena bila malj kojim je Lagumdžija tukao po svom koalicijskom partneru SDA, ali ta vremena su, očito je, prošlost, što implicira da nova era nastupa iu odnosima SBBiH i SDP-a.

Lagumdžija je osmislio i pokušao realizirati apsurdnu postavku, koja ukratko glasi: izbaciti HDZ-ove iz igre, a umjesto njih uzeti minorne stranke sa hrvatskim predznakom, kako bi se kozmetikom prikrilo potpuno nepoštivanje konstitutivnosti naroda - smatrao je da će tako sukobiti Hrvate i Hrvate; dogovoriti sa Radončićem udare na SDA preko "Avaza", što bi SBBBiH otvorilo mogućnost da (možda) zahvati iz njihovog biračkog tijela - na taj način se SDA stavlja u potpuno defanzivnu i odbranaški poziciju, a sukobljavaju se Bošnjaci i Bošnjaci; zadatak FTV-a bio je da "skida glave" svima onima koji se usude bilo što loše, ne samo progovoriti, već i pomisliti o načinu vladanja Lagumdžije i njegovih osobnih seiza; sa SNSD-om dogovoriti podjelu utjecaja po principu - entitet tebi, subjekt meni, država na doboš. U ovoj varijanti SDP bi bio stranka koja lagodno vlada bez ikakve opozicije, dok svi ostali politički subjekti u Federaciji BiH fašira jedni druge do neprepoznatljivosti. Njegov suludi politički koncept doživio je potpuni krah.

Imao je Lagumdžija namjeru da ovaj koncept proširiti i na državni nivo, ali je tu pao (umjesto proširene "platforme", dogovorena je "šestorka" sa HDZ-ovima), nakon čega je nastupio domino efekt i cijeli projekt krenuo je da se ruši i na razini Federacije BiH. Način vladanja, (loša imitacija despocije Milorada Dodika), čije su osnovne karakteristike - bahatost, narcisoidnost, primitivizam njegovih seiza, kancerogeni populizam, nepotizam, jednoumlje, korupcija, kriminal ... - Pokazali su da Lagumdžija boluje od neizlječive autoimune bolesti, sindroma "umivenog tiranina", što je dovelo do velikih problema i pukotina unutar SDP-a (slučaj Komšić i Lipovača). Te raskole i Lagumdžijinu predanost njihovom "peglanju", te podanički odnos prema Dodiku na bh.. razini, iskoristili su ostali, primarno SDA, za prestrojavanje i kontranapad, kako bi ga dodatno oslabili, "razvlačeći mu pamet" i rušeći mu, brojne projekte poput pokušaja pretvaranja federalne i kantonalnih policija u stranačku SDP-ovu miliciju ...

Sve ovo uvjetovalo je da nakon 14 mjeseci vladanja SDP BiH djeluje kao ruina, dok SDA ostavlja dojam kompaktne i čvrste organizacije, a SBBBiH se pozicionirao kao vrlo značajan i ozbiljan igrač. Taj momenat nije mogao a da ne primijeti Radončić, koji je najavio novi koncept - opozicija svima i u istoj mjeri.

Radončić je kamen na koji se Lagumdžija već jednom spotaknuo i teško pao (vrijeme "Alijanse"), a, sasvim pogrešno nakon velike listopadske izborne pobjede (2010.), pomislio je da će vlasnik "Avaza" pristati da bude njegovo sredstvo, kako bi izbjegao situaciju da bude targetiran. Radončić se primirio, naoko prihvatio igru, kao potvrdu toga tri puta na dan lideru SDP-a davao je placebo terapiju u vidu žestokih napada na SDA, a kada je Lagumdžija postao "neizlječiv slučaj", postavio mu je novu dijagnozu: Jarane, tebi nema pomoći, a ja moram dalje. Tako su prestali teški napadi "Avaza" na SDA, a za par dana doći će i do značajnih kadrovskih promjena u ovom mediju. Radončić u vrh novine vraća urednike za vrijeme čijeg prijašnjeg mandata su SDP i Lagumdžija bili in continuo na "Avazovom" operacionom stolu. Jednostavnije rečeno, Lagumdžija je duže od godinu smatrao da je Radončić njegovo sredstvo, da bi se ispostavilo da je on sve vrijeme bio sredstvo vlasnika SBB-a i "Avaza". Kraj bajke o Lagumdžijinom i Radončićevom sretnom životu, ujedno je i potvrda surove stvarnosti, koja govori da je šef SDP-a spreman za odvlačenje na političko smetlište BiH.

Dodatno to potvrđuju kadrovske promjene na FTV-u i potpuna detronizacije Bakira Hadžiomerovića, koji još uvijek jeste Urednik programa i multimedije (ma šta to značilo), ali više ne može naložiti ni objavljivanje cijena sa pijace u informativnim emisijama te medijske kuće. Sarajevska TV Bastilja je pala, (uzgred, na redu je sada banjalučka), uklanjanjem Hadžiomerovićevog osobnog i dobrovoljnog sužnja Damira Kaletovića Jeze sa pozicije urednika Redakcije vijesti (na njegovo mjesto postavljen je Avdo Avdić), čime je prekinuta pupčana vrpca, kojom je u posljednjih godinu i po dana FTV od respektabilne medijske kuće pretvorena u deponij Lagumdžijinih frustracija. Ujedno, ovakav rasplet je i kraj Hadžiomerovićeve karijere, koji je prešao dug put od nagrađivanog novinara do Zlatkovog Berije.

Sva ova sarajevska političko-medijska dešavanja najava su tektonskih pomjeranja (nadati se i promjena) koja će uskoro zahvatiti cijelu teritoriju BiH. Proljeće je počelo i bez ulice.