Slijepa djevojka iz Velike Kladuše otvorila salon za masažu

Slijepa djevojka iz Velike Kladuše otvorila salon za masažu

Kaže kako je ništa nije spriječilo da okonča školovanje za zanimanje fizioterapeutskog tehničara, nakon što je punih 12 godina trajalo njeno osnovno i srednje obrazovanje u Centru za slijepu i slabovidnu djecu, koji se nalazi u sarajevskom naselju Nedžarići.

Delila kaže kako joj je prvobitna želja bila da studira engleski jezik i književnost, pa je upisala studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Međutim, dodaje kako je u jednom trenutku bila prisiljena da odustane jer uvjeti na fakultetu nisu bili prilagođeni potrebama studenata s poteškoćama u fizičkom razvoju. "Razmišljala sam što i kako dalje i na nagovor majke odlučila sam da se školujem za fizioterapeuta.

Uspješno sam okončala obrazovanje za to zanimanje, odradila pripravnički staž i stekla licencu", kaže Veladžić. Poslije svega vratila se u rodni grad i prije mjesec dana registrirala vlastiti salon za masažu.

"Moram istaći kako mi u samom procesu osnivanja i registracije mog biznisa nitko nije pomogao, niti sam imala bilo kakve olakšice zbog toga što sam osoba s posebnim potrebama.Zahvaljujući mojim roditeljima i jednoj austrijskoj organizaciji ipak sam uspjela u svom naumu", kaže Veladžić.

Dodaje kako je u vrlo kratkom roku uspjela privući veliki broj mušterija, koje su izuzetno zadovoljne kvalitetom njenih usluga i njene masaže.

Ova mlada djevojka kaže kako su slijepe osobe u svijetu vrhunski i cijenjeni maseri, te navodi kako fizički nedostatak koji je prati cijeli život nikad nije promatrala na takav način, već upravo suprotno, kao određenu vrstu prednosti.

Delila kaže kako su njeni budući planovi vezani za rodni grad i Bosnu i Hercegovinu i dodaje kako je žalosti što sve veći broj mladih ljudi u potrazi za boljim životom napušta ove prostore.

"Mladima iz vlastitog iskustva mogu poručiti samo da, bez obzira na prepreke, poteškoće ili invaliditet, u životu sve može ako si posvećen, uporan i imaš jasno postavljen cilj", kaže ova hrabra i vrijedna djevojka.