Slaven Raguž: Vrijeme je da nove generacije preuzmu stvari u svoje ruke

Politika je postala najunosnija profesija. Vrijeme je da nove generacije steknu hrabrosti i krenu preuzimati stvari u svoje ruke - kaže Slaven Raguž.

Ukoliko bi bio izabran za predsjednika HDZ1990, njegov prioritet bi bio iscrpan rad na rješavanju ustavnopravnog statusa Hrvata u BiH, na način da se nađe ustavni i zakonski okvir koji će Hrvatima osigurati ravnopravnost, nikako nauštrb bilo koga drugoga, "nego se radi o tome da svi narodi u BiH budu uistinu ravnopravni".

- Trenutno u BiH imamo slučaj da Hrvati uopće ne trebaju izlaziti na izbore i glasovati, jer sve njihove predstavnike mogu odabrati drugi. Na razini države i Federacije moramo graditi hrvatsko zajedništvo, međutim, na lokalnim razinama ćemo ulaziti u svaku moguću konfrontaciju. Pojedine općine i županije s hrvatskom većinom su pred socijalnim kolapsom i bankrotom. Netko smatra da su općine i županije privatna svojina i tome se konačno mora stati ukraj - kaže Raguž.

Po njegovim riječima, na političkoj sceni BiH treba mijenjati političke vrijednosti iz temelja.

Kaže da je politika davno prestala biti „stvar naroda", nego je postala isključivo sredstvo zadovoljavanja materijalnih interesa pojedinaca iz političkih stranaka.

- Nisu oni koji 20 i više godina žive od politike i za politiku ti koji bi bili u stanju mijenjati ove vrijednosti, nego su to nove generacije, koje napokon moraju početi dizati svoj glas - poručuje on.

Kada je u pitanju njegov pogled na budućnost BiH, navodi da bi se "moglo ovdje demagoški govoriti kako vidim BiH kao državu u kojoj će svi biti jednaki i ravnopravni, međutim, treba istini gledati u oči".

- BiH je trenutno pravna država samo na papiru i životari na aparatima. Stvar je jednostavna, ako se nastavi s praksom u kojoj netko nekoga želi majorizirati i nametati mu svoja rješenja, kao što je to bio slučaj do sada, BiH kao država neće opstati. Neće se ni raspasti, nego će se jednostavno dogoditi jedna implozija, što u ekonomskom, što u političkom smislu. U trenutku kada se stvore ustavni i zakonski uvjeti u kojem će uistinu svi biti ravnopravni, tek onda će se moći razgovarati o budućnosti BiH iz neke pozitivne perspektive - kazao je Feni kandidat za predsjednika HDZ1990 Slaven Raguž.