Slaven Raguž: Ulizice i nezamjerači

Takva je danas politika Hrvata u BiH. Nemamo cilja, ne znamo kuda ćemo, a ulizivanjem i podilaženjem opipavamo put, ne bi li negdje dostigli.

Čovjek pogleda malo novinske naslove i izjave po medijima u zadnjih par dana, ispade da su za trenutno stanje u BiH, vjerojatno najgore od rata, najkrivlji dušmani iz „dva HDZ-a". Nebitno što se u zadnje tri godine učinilo sve, ponajviše ilegalnim putem, da ni jedan ni drugi HDZ ne sudjeluju u vlasti, ako je suditi po federalnim medijima, nacionalistička retorika „2 HDZ-a" drži zemlju taocima. Nakon sastanka u Bruxellessu jednoglasno i Sejdić i Finci rekoše kako je model ustavnih reformi koji je tamo predstavljen urađen po HDZ-ovskom modelu, tj. kako bi se za „2 HDZ-a" raskrčio teren za izbor njihovog člana predsjedništva. Moon i Tihić, možda ne jednoglasno kao Sejdić i Finci, ali u duetu, rekoše kako „oni koji žele Treći entitet moraju prestati o njemu sanjati".

Niti tjedan dana ranije, u Mostaru bijaše ona večernja parada umjetnog i usiljenog glamura gdje onaj veći HDZ dodjeljuje kojekakve večernje štambilje. Dadoše glavni štambilj baš tom Sejdiću i tom Finciju. Tobože čitatelji tako odlučili, mada, brat bratu, ni 10 posto ljudi u BiH uopće ne znaju kako izgledaju i jedan i drugi, kamoli tko su i čime su zaslužili bilo kakvo priznanje. Što se tim činom htjelo dokazati i kome ulizati, nitko ne zna, ali dodjela te nagrade njima dvojici je metafora hrvatske politike u BiH. Ulizivačka, nezamjeračka i kukavička. Dokaz tome je i posjet Patricka Moona Mostaru, ako se ne varam, isti dan dodjele štambilja. Posjetio Moon i jedan i drugi HDZ, iskoristio prigodu kazati kako „odbijanjem EU elektorskog modela rješavanja problema presude Sejdić-Finci i predlaganjem nekog novog modela „2 HDZ-a" preuzimaju odgovornost propasti pregovora oko ustavnih reformi, samim tim i zadataka iz mape puta za EU". Naši ga kulturno saslušali, pognute glave se pozdravili i rekli vidimo se drugom prigodom.

Čisto podsjećanja radi, model koji je predstavljen ispred „2 HDZ-a" kao najnoviji model rješenja biranja članova Predsjedništva, je urađen od strane nestranački orijentiranih stručnjaka, koji su u obzir uzeli zahtjeve bošnjačke i srpske strane, pa tek onda hrvatske.

Pravni stručnjaci iz ureda EU su rekli da je do sada ovaj prijedlog najbolji jer uvažava sve zahtjeve, i konstitutivnih naroda i ostalih. Međutim, SDP, SDA, Patrick Moon i slična ekipa rekoše da model ne valja i da je uvod u „Treći entitet", mada niti jednom rečenicom nisu argumentirali na osnovu čega to tvrde.

Takvim krajnje paušalnim izjavama svi oni redom dokazuju kako u biti u fokusu uopće nije rješavanje problema presude Sejdić-Finci, nego su u fokusu neke druge stvari, ponajviše interesno partijska dominacija jednog naroda nad drugim. Također, sami Sejdić i Finci svojim izjavama dokazaše da ih u biti ne zanima suštinsko rješavanje prava manjina, tj. „ostalih", u BiH, nego su glasnogovornici ili SDA, ili SDP-a, ovisno o potrebi.

Čovjek bi očekivao jasnu i nedvosmislenu reakciju od strane hrvatskih političkih lidera na ove izjave, ali od svega ništa. Nije trenutak za „zamjeranje ikome", budući da nikad ne znaš kad bi moglo doći do „rekonstrukcije" i ako se sad zamjeriš, sutra nećeš sjesti u ministarsku stolicu, pa te nigdje nema. Dakle, kad se stanje objektivno sagleda, s jedne strane imaš Srbe i Bošnjake koji imaju jasne stavove i čiji se stavovi uvelike uvažavaju (dokaz tome je prijedlog iz Bruxellesa), imaš međunarodnu zajednicu koja licemjernom politikom brani kaos koji vlada u BiH, te imaš svoje političke vođe koji se ne žele nikome od ovih zamjeriti, eto opet onog slijepca s početka.

U trenutku kada razni Valentini Inzkoi i Patricki Moonovi, koji su najodogovorniji za kaos, govore kako je vrijeme da BiH konačno preuzme bh konce u svoje ruke i ne žele popraviti štetu koju su napravili, zašto ne bi jasno definirali zahtjeve hrvatskoga naroda u BiH u smjeru različitog administrativno-teritorijalnog uređenja BiH?

Objektivno gledano, trenutno je FBiH bošnjačka nacionalna država, po mjeri efendije Cerića s Face Tv-a. Zašto ne pokazati više jednom smjelost i hrabrost jasno govoreći da Hrvati u BiH žele ostati svoji na svome i preuzeti kontrolu nad dijelom BiH koji im pripada i koji će uvijek biti dio BiH, te to pretvoriti u nacionalnu strategiju? Zar nam nije više dosta da smo taoci bilo Zagreba, bilo Sarajeva?

Vrlo vjerojatno, kada bi se usudio netko od naših vođa ovo reći na glas, ili krenuo nešto raditi na ovom planu, u istom trenutku bi se OHR i zemlje PIC-a dosjetili onih zaboravljenih bonskih ovlasti. Time bi se, dakle, dokazala sva licemjernost ove politike međunarodne zajednice koja nas drži svojim taocima. Međutim, ne treba se ni Inzko, ni Moon pribojavati da će do ovoga doći. Dok god nam ulizice i „nezamjerači ikome" vode politiku, oni mogu smireno, na dnevnoj osnovi, pozivati da više jednom „bh političari preuzmu odgovornost za BiH", znajući da je vjerojatnost da se to ikada dogodi jednaka njihovoj iskrenoj volji da se kaos u BiH dovede u red.

dnevno.ba