Slaven Raguž: Najprije riješiti hrvatsko pitanje

Pored Raguža, GO HDZ-a 1990 kandidirao je i Josipa Merdžu za zamjenika predsjednika te Slavena Bevandu i Zdravka Kuzmana za članove Predsjedništva ove starnke. "Oslobođenje" saznaje da u slučaju eventualnog izbora Merdžo neće preuzeti dužnost zamjenika predsjednika, nego će tu funkciju prepustiti nekom iz srednje Bosne ili Posavine.

"Nisam imao ambicija kandidirati se za predsjednika, nego sam želio doći u stranačko Predsjedništvo. Međutim, nakon medijskih napisa kako ću se eventualno kandidirati za predsjednika, imao sam ogroman broj telefonskih poziva koji su me naveli na razmišljanje da se kandidiram. Naime, neki su od mene tražili da "ne diram u osinjak", nego da odustanem od kandidature. U razgovoru sa članovima GO HDZ-a 1990 Mostar odlučio sam, ipak, kandidirati se za predsjednika stranke", izjavio je Slaven Raguž za "Oslobođenje".
Istakao je da izborni sabor HDZ-a 1990 treba biti festival demokracije, te da zbog imidža stranke ne bi bilo dobro imati samo jednoga kandidata za predsjednika.

"Ljudi se moraju birati glasanjem, a ne aklamacijom. Koliko je stranka unutar sebe demokratska, tolika joj je i snaga na terenu. Biće to i dokaz da je HDZ 1990 jedna od najdemokratskijih stranaka u BiH. Cijeli ovaj izborni proces će to pokazati, a sam Sabor i potvrditi. S članovima GO HDZ-a 1990 Mostar ću definirati svoj program i kroz nekoliko dana taj ćemo dokument predstaviti javnosti. Radit ćemo i izuzetno pozitivnu predizbornu kampanju, u kojoj ćemo nuditi prijedloge i sugestije, a nećemo se obazirati na to šta drugi govore", rekao je Slaven Raguž.

Govoreći o predizbornom programu, on je rekao kako će "temelj svega biti rad na rješavanju ustavnopravnog statusa Hrvata u BiH".

"Rješavanjem hrvatskoga pitanja u BiH stvorili bismo temelje i za rješavanje pitanja Bosne i Hercegovine, jer je naša zemlja danas pravna država samo na papiru. U stvarnosti, BiH je država koja je na aparatima. Međunarodna zajednica samo održava te aparate priključenima na struju", rekao je Slaven Raguž, te dodao kako rješenje hrvatskog pitanja u BiH leži u drugačijem teritorijalno-administrativnom uređenju zemlje.

"Ako iscrpimo sva druga rješenja, onda ćemo se zalagati za teritorijalno-administrativno preuređenje BiH. To će ujedno biti i temelj za ekonomski i razvojni program koji ćemo odraditi. Bitno je stvoriti ustavnopravne temelje da bi se bilo kakav ekonomski program mogao provesti", izjavio je Raguž.

Podsjećanja radi, nedavno je i drugi čovjek HDZ-a 1990 Martin Raguž istakao svoju kandidaturu za predsjednika stranke, dok je dosadašnji predsjednik Božo Ljubić najavio da se više neće kandidirati za stranačke dužnosti, te da će svoje političko djelovanje nastaviti kroz Hrvatski narodni sabor i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Oslobođenje