Skupština usvojila Izvješće o radu Vlade HNŽ

Vlada HNŽ, skupština
Zahvaljujući zastupnicima u Skupštini na potpori, prijedlozima i sugestijama, te konstruktivnim kritikama, koje su Vladi uputili s ciljem poboljšanja stanja u Županiji, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko - neretvanske županije je, između ostalog, podsjetio na to kako je Vlada u 2016. održala ukupno 49 sjednica što je za 32% više nego u 2015. godini, na kojim je, uz ostalo, utvrdila 15 prijedloga i usvojila 7 nacrta zakona.

„Među ključnim mjerama koje je Vlada u 2016. godini provodila s ciljem fiskalnog konsolidiranja i smanjenja proračunskog duga, svakako treba istaknuti početak rješavanja problema izvršnih sudskih rješenja po tužbama proračunskih korisnika zbog kršenja odredbi radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora. Na tom tragu Vlada je, po zaključenim ugovorima o izvansudskoj nagodbi, donijela više odluka o isplati potraživanja pravnim i fizičkim osobama iz Proračuna za 2016. godinu te time smanjila naslijeđeni proračunski dug i značajne uštede.

U zakonskim rokovima Vlada je donijela Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna za 2016, Smjernice i ciljeve ekonomske politike za razdoblje 2017.-2019. godina, te Nacrt i Prijedlog Proračuna i Zakona o izvršenju Proračuna za 2017. godinu. To ranijim sazivima Vlade nije polazilo za rukom, a mi već drugu godinu zaredom uspijevamo stvoriti uvjete da sve javne institucije u novu poslovnu i fiskalnu godinu ulaze bez neizvjesnosti i s punim kapacitetom. K tomu, godinu smo završili bez neizmirenih obveza tekućeg poslovanja", kazao je predsjednik Herceg, dodavši kako je među najznačajnijim aktivnostima Vlade bilo i donošenje Nacrta Zakona o zaštiti obitelji s djecom, kojim se predviđaju materijalna i druga davanja obiteljima radi pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, ali i pomoć u ostvarivanju reproduktivne uloge obitelji i poboljšanju kvaliteta života u obitelji.

Također, posebno se osvrnuo na izradu strateških dokumenata: usvajanje Nacrta Prostornog plana HNŽ kao razvojno-planskog dokumenta koji određuje dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvitka, te prijedloga Strategije razvitka HNŽ za razdoblje 2017.-2020. u kojoj su kao ključni strateški ciljevi održivog ekonomskog razvitka identificirani sektori malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije, turizma utemeljenog na prirodnoj i multikulturalnoj raznolikosti Županije, a sve uz uvjet osiguranja visokih standarda zaštite okoliša.

„U sklopu mjera čiji je cilj stvaranje strateškog okvira za održivi gospodarski razvitak, ali i dugoročno smanjenje troškova javnih institucija te doprinos podizanju opće razine zaštite okoliša, Vlada se uključila u Projekt „Energetska učinkovitost u BiH", kojega financira Svjetska banka preko Međunarodne asocijacije za razvitak. U sklopu ovog projekta, u 2016. godini obnovljeno i energetski unaprijeđeno sedam javnih objekata - šest školskih i jedan javno-zdravstveni objekt. Vlada je kroz ovu aktivnost doprinijela - ne samo podizanju kvalitete i vizualnog izgleda sredina u kojima su smješteni ovi objekti - nego i dugoročno osigurala značajne energetske i ekonomske uštede jer će se uz istu ili poboljšanu kvalitetu energetskih usluga u ovim objektima trošiti manje javnih sredstava, a kroz angažman domaćih tvrtki dali smo poticaj domaćem malom i srednjem poduzetništvu u sektoru građevinarstva", kazao je predsjednik Herceg podsjetivši na to kako je ove godine kandidirano još devet objekata za drugu fazu projekta.

U nastavku sjednice, Skupština je usvojila Nacrt Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.