Skup upozorenja: "Ne gazite prava Hrvata Središnje Bosne"

Organizatori skupa su srednjobosanski županijski odbor HDZ BiH i HDZ-a 1990, a suorganizatori HSS BiH, Anto Lozančić, zastupnik u županijskoj Skupštini, zatim županijske udruge proistekle iz Domovinskog rata, Zajednica žena HDZ BiH "Kraljica Katarina Kosača" SBŽ-a te Mladež HDZ BiH SBŽ.

Organizatori su uputili poziv svim zainteresiranim da se odazovu skupu i svojim dolaskom podupru borbu legitimnih predstavnika hrvatskog naroda protiv razvlašćivanja Hrvata Središnje Bosne.

"Ovo su trenutci kada moramo poslati jasnu poruku svima onima koji sudjeluju u gaženju prava Hrvata da mi to ne prihvaćamo, a na ovaj način šaljemo upozorenje da je ovakvo stanje neprihvatljivo. Svatko može dati doprinos ovoj borbi svojim dolaskom na skup i time potvrditi da smo svjesni teškog trenutka u kojem se trenutno nalazi hrvatski narod, kada je u pitanju institucionalna ravnopravnost. Zajedno ćemo sigurno doći do rješenja", stoji na koncu poziva na skup upozorenja "Ne gazite prava Hrvata Središnje Bosne".

Dok je u tijeku ekshumacija posmrtnih ostataka Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša-Krndelja, trojice iz skupine od 20 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika iz bugojanskih logora prije 18 godina, čiji su ostaci pronađeni na lokalitetu Ivandića kuće kod Bugojna i dok osumnjičenici za ovaj zločin obnašaju najviše državne funkcije te neometano rade i žive u općini Bugojno, na sceni je grubo gaženje i ignoriranje legitimne izborne volje hrvatskog naroda u Federaciji BiH i županiji Središnja Bosna.

Formiranje Vlade u Županiji Središnja Bosna bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda je nastavak politike koja ima za cilj majorizaciju Hrvata i dominaciju bošnjačkoga naroda i to od stranaka koje javno propagiraju građansku državu i društvo.

Odgovornost za sadašnje stanje podijeljena je između onih koji provode takvu politiku i onih koji je ohrabruju, ali i onih koji to vide a o tome šute.

HDZ BiH će zajedno s drugim hrvatskim političkim strankama nastaviti političku borbu svim demokratskim sredstvima za ostvarenje istinske jednakopravne pozicije Hrvata Središnje Bosne, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ-a BiH.