Školsko zvono još nije oglasilo kraj školske godine, a već počela prodaja rabljenih udžbenika

Školsko zvono još nije oglasilo kraj školske godine, a već počela prodaja rabljenih udžbenika

Iako će učenici u školske klupe sjesti tek u rujnu, pripreme za novu školsku godinu, kada je u pitanju nabava udžbenika, već su počele. Dio škola već je objavio popise udžbenika koji, prema odluci Vlade HNŽ-a iz 2016., vrijede i iduće dvije godine. Nabava novih udžbenika veliki je udar na kućne proračune roditelja, pa je preko društvenih mreža već počela razmjena i prodaja rabljenih udžbenika.

Roditelji, čijoj je djeci nastava završila, već u raznim grupama na Facebooku nude rabljene udžbenike, pa se tako komplet za šesti razred osnovne škole može nabaviti za 70 KM. Oni koji iz svog kućnog proračuna već sad mogu izdvojiti novac opremanje školarca zasigurno će proći manje stresno u rujnu kada na red dolazi i školski pribor te odjeća i obuća za školarca. To što su se rabljeni školski udžbenici već sada našli u ponudi i ne čudi s obzirom na to da je kupnja udžbenika te školske opreme i pribora ogroman udar na kućne proračune. Prosječna plaća u FBiH iznosi 900 KM i roditelji koji imaju dvoje ili više školaraca teško ih za toliko novca mogu opremiti za školu. Primjerice, komplet udžbenika za osmi razred devetogodišnje škole košta oko 345 KM, a za deveti razred desetak KM manje, odnosno 335 KM. I to je tek početak. Tome treba dodati školski pribor i opremu te ruksake koji se kreću od 30 do nekoliko stotina KM. Tu je i oprema za tjelesni odgoj, a o novoj odjeći i obući da i ne govorimo. Zbog svega ovoga posljednjih godina vlada prava pomama za rabljenim udžbenicima. Onima koji preko društvenih mreža ili preko prijatelja ne uspiju nabaviti udžbenike, preostaju organizirane razmjene i prodaje krajem kolovoza i početkom rujna. Iskustva roditelja kupnjom rabljenih udžbenika iz ranijih godina jako su pozitivna, a odluka da se udžbenici neće mijenjati uvelike im je olakšala opremanje školaraca.

- Prošle godine uspjela sam djeci pronaći rabljene udžbenike, i to na Facebooku, što mi je uvelike pomoglo u opremanju dvoje školaraca. Jedno dijete krenulo je u treći razred osnovne škole i morali smo mu kupiti samo nove radne bilježnice, što nas je stajalo oko 50 KM. Drugo dijete je krenulo u 1. razred srednje škole i kupili smo dio rabljenih knjiga za 50 KM, što je ogromna ušteda. Kupili smo četiri nove knjige, ali s obzirom na to da komplet stoji više od 350 KM, kupnjom rabljenih udžbenika uspjeli smo srezati troškove za više od 250 KM. Rabljeni udžbenici nas spašavaju jer, zahvaljujući njima, za ušteđeni iznos kupimo ostalu opremu za dvoje djece. Za opremu dvoje djece samo za kupnju novih udžbenika trebalo bi nam oko 500 KM - kazala nam je Ana.

Kako bi izbjegli gužve po knjižarama, roditelji knjige za svoje školarce mogu naručiti preko web-prodaje HP-a Mostar. Dovoljno je izabrati udžbenike i jednim klikom ih naručiti na kućnu adresu, a kupnje u vrijednosti većoj od 100 KM dostavljaju se besplatno.