FOTO  Skandalozno: Znamo li što jedemo?! Na paprikama u Mercatoru stoji oznaka: Nije za jelo!

... koja prikazuje kako crvene paprike s polica u Mercatoru sadrže oznaku 'kora nije za jelo' zbog tretiranja kancerogenim pesticidom!

Na društvenoj mreži Facebook danas se pojavila fotografija koja prikazuje kako bh. građani većinom nisu svjesni da veliki trgovački centri uvoze hranu sumnjivog porijekla, tretiranu opasnim pesticidima koji imaju ogromni utjecaj na ljudsko zdravlje, kao i zdravlje drugih organizama koji dođu u dodir s ovim sredstvima, piše Depo.ba.

Naime, na deklaraciji koja stoji na kutiji crvenih paprika u Mercatoru u Ložioničkoj ulici u Sarajevu jasno je naznačeno kako kora povrća nije upotrebljiva za jelo jer je tretirana pesticidom OPP-IMAZALIL, štetnim po ljudsko zdravlje.

IMAZALIL je snažni fungicid koji se izdašno koristi kod uzgoja povrća i voća, posebno agruma, kakve možemo naći i na našem tržištu. Ovaj fungicid je karcinogen, može utjecati na reproduktivno zdravlje i razvoj ploda te je snažan neurotoksin. Posebno je opasan, odnosno smrtonosan, za sve vodene organizme.

Također, ovu oznaku mogu imati mnoge vrste voća i povrća, posebno limun i narandže, stoga se preporučuje da koricu ovih agruma ne koristite u ishrani. Jedino što vam možemo savjetovati je da pažljivo čitate deklaracije na namirnicama koje kupujete ili da iste kupujute na mjestima za koja ste sigurni da prodaju domaće, netretirano voće i povrće, piše Depo.ba.

MERCATOR O PAPRIKAMA TRETIRANIM JAKIM PESTICIDIMA: Došlo je do štamparske greške na deklaraciji proizvoda za koju je odgovoran dobavljač iz Grčke!

"Mercator - BH obavještava svoje kupce da su paprike roga koje se nalaze u prodaji prošle sve inspekcijske, carinske kontrole kao i fitopatološki nalaz prilikom uvoza, i da su kao takve ispravne i bezbjedne za upotrebu.

Mercator - BH je odmah sproveo standardne procedure interne kontrole i ustanovio da je došlo do štamparske greške na deklaraciji proizvoda, za koju je odgovoran isključivo dobavljač iz Grčke.  Neispravna deklaracija je već zamijenjena novom.

Mercator - BH posluje po principu HACCAP sistema i ISO standarda i sprovodi sve zakonske procedure stroge kontrole svojih proizvoda kako bi potrošačima u svakom trenutku ponudio bezbjedan proizvod.

Mercator-BH se izvinjava svim potrošačima koji su, zbog greške dobavljača, bili izloženi ovoj neprijatnoj situaciji", stoji u priopćenju Mercatora.