Skandalozno: Policija u Vitezu skidala hrvatske zastave

Vitez, Policijski dužnosnici, zastave
...BiH krenuli s uklanjanjem hrvatskih obilježja u Vitezu, javlja art.info.ba. Na meti im se tako našla i zastava hrvatskog naroda istaknuta na zgradi Hrvatskog doma u Vitezu u kojoj je, među ostalim, smješten i OO HDZ BiH.

Priopćenjem za javnost oglasio se OO HDZ BiH Vitez.

"Hrvatski narod i njegova tradicija, kultura i baština za nas u HDZ-u BiH su svetinja. Osobita dužnost predsjednika OO HDZ BiH i svih članova je njegovati hrvatske simbole te promicati i štititi kulturu našeg hrvatskog naroda, naroda koji je 1. ožujka 1992. godine zajedno s Bošnjacima rekao da našoj Bosni i Hercegovini. Upravo kada se sjećamo toga datuma kojeg bi trebali slaviti zajednički kao u potpunosti jednakopravan narod u BiH po tko zna čijim nalozima policijski dužnosnici i djelatnici JKP „Vitkom" ulaze u urede HDZ-a BiH Vitez u Hrvatskom domu i traže uklanjanje zastava hrvatskog naroda i HR Herceg- Bosne.

Duboko smo se svi u HDZ-u BiH iznenadili postupcima nekolicine, vjerojatno, izmanipuliranih i prepadnutih djelatnika, koji se željeli ukloniti naše simbole s naših prostorija u našem gradu, simbola za čiju slobodu 653 Hrvata Viteza položiše živote. Onaj koji traži uklanjanje zastave HRHerceg-Bosne i zastave hrvatskog naroda u BiH za Dan neovisnosti želi nam poručiti kako mi ne pripadamo ovdje. Mi im poručujemo kako je za nas Dan neovisnosti BiH nezamislivo obilježavati bez zastave HR Herceg- Bosne i hrvatskog naroda.

Bosna i Hercegovina kao država krštena je u Daytonu, a Federacija BiH Washingtonskim sporazumom, analogno tome zastava HR Herceg- Bosne unesena je u Ustav FBiH, prije nego je i jedan grafičar s međunarodnom licencom dobio zadatak da nacrta zastavu Bosne i Hercegovine.

Smatram da nitko nije spreman ispred stoljetnog identiteta hrvatskog naroda, oličenog upravo u toj zastavi, dati prednost nečemu što kolokvijalno nazivamo „dejtonka". Iako sam duboko svjestan kako živimo u nesređenoj političkoj zajednici, tu razinu drskosti doista nisam očekivao. 1998. godine Westendorp, ondašnji prvi čovjek OHR-a je donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH kojom je proglasio sadašnju zastavu. Postoji anegdota da je izgled zastave zapravo precrtan s Westendorpove šalice za čaj. Jadna je ona država kojoj drugi moraju nacrtati zastavu i uvjeriti nas da je ona eto najljepša.

OO HDZ BiH Vitez oštro se protivi izazivanju bilo kakve međuljudske netrepeljivosti i tragom toga smatramo kako su nedopustivi postupci kojima smo svjedoci bili krajem prošloga tjedna. Napomenut ćemo da ovo nije prvi put da se ovakve stvari događaju, jer su članovi bataljona Republike Turske prilikom otvaranja Osnovne škole u Vitezu koja radi po bošnjačkom planu i programu zahtijevali uklanjanje hrvatskih obilježja s našeg doma.

Naša trobojnica je naša svetinja i sviđalo se to nekome ili ne, ona se i dalje viori s balkona Hrvatskog doma u Vitezu", stoji na kraju priopćenja kojeg potpisuje prof. Boris Marjanović, predsjednik OO HDZ BiH Vitez.