Skandalozno: Izbrisan jedini udruženi zločinački pothvat Bošnjaka

federacija, Doboj, kamenovanje, Bugojno, Bugojno, teroristički napad, zarobljenici, ratni zločin, Bugojno, Bugojno, Hrvati, Bakir Izetbegović, ratni zločin, Bugojno, Bugojno, ratni zločin, nestali hrvati, Bugojno, ratni zločin, Bugojno, teror, pismo, Bugojno, Zločini Armije BiH, skandal, Bugojno, Hrvati, ratni zločin, Bugojno
...gospodarima života i smrti u Bugojnu. Krvnik Mlaćo je još uvijek na slobodi. Dapače, rehabilitiran je. I zasigurno će tamo ostati ako je suditi po posljednjoj presudi izrečenoj za bugojansku kalvariju, piše vecernji.ba.

Horor i novi zločin! Jedino se tako može kvalificirati drugostupanjska presuda Žalbenoga vijeća Suda BiH u slučaju zločina nad bugojanskim Hrvatima za koje su osuđena trojica nižerangiranih bošnjačkih ratnih zapovjednika Nisvet Gasal, Senad Dautović i Musajb Kukavica. Na stranu što su kazne prepolovljene jer se primjenjuje blaži jugoslavenski kazneni zakon.

Umiješana Hrvatska?!

Šturo priopćenje Suda BiH skriva odreda sve bitne promjene u odnosu na prvostupanjsku presudu koja je bila jedini slučaj proglašavanja udruženog zločinačkog pothvata (UZP) za stravične i masovne zločine nad Hrvatima Bugojna od ratnih bošnjačkih vlasti. U drugome stupnju UZP je posve uklonjen. Izbrisan! I ne samo to. Počinjeni zločini su kvalificirani kao ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

No, nakon toga dijela kreću sve sami bošnjački političko-promidžbeni biseri iz neovisnog pravosuđa BiH. Sukob u Bugojnu se kvalificira kao međunarodni sukob u koji je bila uključena Hrvatska i vlasti BiH. A Niko Džaja, zapovjednik Prve bojne HVO Bugojna, Dragan Erkapić, zapovjednik Druge bojne brigade HVO Bugojna, Miroslav Dilber, zapovjednik Treće bojne brigade HVO Bugojna, Franjo Jezidžić, načelnik IDP-a HVO Bugojna, Stipica Zelić, zapovjednik Vojne policije HVO Bugojna, vojnici i hrvatski dužnosnici Mario Subašić, Mihovil Strujić, Zdravko Juričić, Jadranko Gvozden, Marko Bartulović, Zoran Galić, Branko Crnjak, Perica Crnjak, Perica Kovačević, Vinko Ivković, dvojica Nikica Miloš, Ivo Miloš, Ante Markulj, Dragan Miličević, Niko Zlatunić, svi do jednoga rođeni su u Bugojnu.

Sudac Begić

Nestali su i ubijeni nakon zarobljavanja na više lokacija. Tijela su im spaljivana nekoliko puta! Ovo je najpoznatija skupina bugojanskih Hrvata čije je uhićenje, odvođenje i ubojstvo i danas prikriveno velom tajne. Za tijela većine njih i danas se ne zna. No, ni tu nije kraj neovisnog pravosuđa koje je odlučilo preinačiti istinu o ratu u Bugojnu, a ne samo osuditi zločine. Najbolji dio tek dolazi.

Gasalu, Dautoviću i Kukavici kazne su manje nego Enesu Handžiću koji je daleko ranije prije početka sudskog postupka priznao krivnju, nagodio se i otkrio lokacije nekih grobnica. Vrhunac ove farse je da je član Sudbenog vijeća, koji je pomilovao zločince, Radžib Begić, koji je za vrijeme rata bio načelnik Centra službe sigurnosti Zenica i izravno nadređen osuđenom Dautoviću. Ovom presudom je praktično udareno u lice pravdi, a Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić, nekadašnji zapovjednik Armije mogu mirno spavati.