Skandalozno: Hercegovini mrvice, a Bosni 100 kilometara autocesta i cesta

Dodatnim pregledom o stanju izgradnje autocesta vidljivo je kako su u različitim fazama izgradnje nekih stotinjak kilometara autocesta kroz Bosnu. Riječ je o federalnom entitetu. Istodobno, jedino mjesto gdje se u Hercegovini odvija sanacija prometnica odvija se između Gacka i Foče u istočnoj Hercegovini, odnosno na području Republike Srpske.

Ne vide rupe na cesti

Na područjima Hercegovine, gdje su Hrvati većina, ni metar cesta se ne asfaltira, obnavlja, izgrađuje. Jedina iznimka na koje su federalne, većinske bošnjačke vlasti morale pristati za izgraditi je dio od pet kilometara autoceste koji je bio potreban da se ‘negdje postave' rampe prema RH s obzirom da je ova zemlja ušla u Europsku uniju. I upravo svi razlozi zbog kojih je uspostavljena federalna platforma s pojedinim hrvatskim privjescima u vlasti svoje pravo lice pokazuje upravo s izgradnjom cesta. Dugačak je popis regionalnih cesta koje se trenutačno obnavljaju kao što je Šićki Brod - Živinice, gje su u tijeku sanacijski radovi, zatim dionice Bistrik-Lapišnica, Kiseljak - Rakovica. Jedina iznimka koja potvrđuje pravilo u dvadesetak raznih lokacija gdje se izvode radovi na cestama u FBiH je sanacija mosta preko rijeke Bistrice zbog čega je promet obustavljen i preusmjeren na zamjenske pravce. A onda se među obavijestima sarajevskog automoto kluba nastavljaju upozorenja gdje se odvijaju radovi na rekonstrukciji cesta između Konjica i Sarajeva, zatim Lašve i Zenice zbog radova u Drivuši. Dalja upozorenja o regulaciji prometa govore o sanacijama cesta u mjestu Krivojevići, zatim na prometnici Olovo - Kladanj te Kladanj - Đurđevi - Ljubače. Radovi se zatim izvode i između Skender Vakufa i Karanovca, zatim Krupca i Igmana kao i regionalna cesta Semizovac - Donja Vogošća te Banovići - Živinice.

Samo Bijača

Ovaj poduži popis cesta koje se rekonstruiraju ili saniraju tek je mali dio onoga što se trenutačno izvodi na autocesti na koridoru Vc, a gdje se raspoređuju milijarde maraka. U Hercegovini je bošnjačka politika razlog da blokira sve radove na autocesti pronašla u pronalaženju i izmišljanju zaštićenih kulturnih spomenika i prirodnih bogatstava kao da ih uopće nema na području Bosne gdje je nesporno 92 kilometra koji su u raznim fazama izgradnje. Tako je osiguran, odnosno bolje reći preusmjeren novac koji je u ranijem sazivu Vijeća ministara bio uvjetovan istodobnim izvođenjem radova u Posavini, Hercegovini i srednjoj Bosni. Sve je, međutim, stalo izuzev Zenica - Drivuša, Drivuša - Kakanj, Kakanj - Sarajevo, Jošanica Vlakovo i dionice Vlakovo - Tarčin za koje su osigurani novci ili su u tijeku građevinski radovi.

Vecernji.ba