Skandalozno: Djeca u BiH ostaju bez liječenja jer nemaju JMBG-a

... a time ni primjereno zdravstveno liječenje u bolnicama. Zbog toga su županijski i entitetski zavodi dužni donijeti odluke koje bi i omogućile novorođenoj djeci pravo na zdravstveno osiguranje. Time bi bilo riješeno sporno pitanje koje krši osnovna ljudska prava, najmlađe populacije u BiH. Nedostatak spomenutog zakona usporit će i izdavanje osobnih dokumenata, jer od 12. veljače ove godine novorođenčad u BiH ne mogu dobiti matični broj, nakon što je Ustavni sud BiH suspendirao član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kaže kako svi moraju pognute glave stajati pred onima koji su rođeni, a nisu dobili matični broj. "Moram reći da je godina prošla otkako nemamo ovaj zakon. Sada kad smo došli u mat poziciju, nemamo sluha za usuglašavanje. Ima zemalja koje uopće nemaju matični broj. Mi smo to naslijedili iz bivše Jugoslavije. Prva skupina od sedam cifara definira datum rođenja, a druga registracijska područja koja su odredili u Savezu komunista. Jedinica u matičnom broju je ključ, jedinica je BiH.

To je oznaka da postoji država", kazao je Nović. On smatra da je prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je u parlamentarnu proceduru uputila skupina zastupnika SDP-a, SDA, SBB-a, te Narodne stranke Radom za boljitak, neprovodiv jer se radi o čistoj politizaciji. Zastupnici iz Federacije BiH, ne samo što ne poštuju teritorijalnu organizaciju BiH, nego su ostavili i nazive gradova koji ne postoje. "Gdje to postoje nazivi Pale Republike Srpske, gdje postoji naziv Trnovo Federacije BiH, gdje Foča-Ustiprača? Nađite mi zakon gdje to piše.

Ako je to zakon koji u BiH rješava jedinstveni matični broj, ja nemam što više govoriti", tvrdi ministar Nović. On je potvrdio da će Vijeće ministara BiH uskoro u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog ovog zakona čiji je autor Ministarstvo civilnih poslova BiH. "Smatram da je velika šteta što građani BiH ne mogu dobiti jedinstveni matični broj i što zbog toga ispaštaju svi oni koji trebaju ostvariti svoja građanska prava", naglasio je Nović. Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je u parlamentarnu proceduru uputila skupina zastupnika SDP-a, SDA, SBB, te Narodne stranke Radom za boljitak. Taj prijedlog zakona nije dobio podršku članova Ustavnopravnog povjerenstva iz Republike Srpske.

vecernji.ba