Sramotno: Budimir pomilovao i drugog člana zločinačke organizacije Zijada Turkovića

...na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja ubojstva Fatmira Mujaja 16. studenog 2008. godine u sarajevskom klubu "Incognito", saznaje "Dnevni avaz" iz dobro obaviještenog izvora u Ministarstvu pravde FBiH.

Podsjećamo, u pucnjavi u "Incognitu", osim Mujaja, teško je ozlijeđen i Amel Selimović, dok je pet osoba zadobilo lakše ozlijede.

Hodžić nije odležao ni trećinu dosuđene kazne, s obzirom na to da ga je Budimir pomilovao u trenutku kada mu je ostalo još oko godinu i pol zatvora. On je nakon pucnjave pobjegao u Austriju, gdje je ubrzo uhićen, a nakon boravka u ekstradicijskom pritvoru deportiran je u BiH.

Inače, u studenom 2010. Hodžić je zadobio ozlijede opasne po život u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Breka. I ovaj događaj dovodio se u vezu s okršajima sarajevskog podzemlja.

I Švicarac također slovi za člana zločinačke organizacije Zijada Zike Turkovića. On se u KPZ-u Zenica nalazio na izdržavanju dvoipogodišnje kazne, također za pokušaj ubojstva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu "Incognito".

List saznaje kako je Budimir ovu odluku donio uprkos negativnom mišljenju Kantonalnog suda u Sarajevu, jer se protiv Hadžića vodi nekoliko postupaka za teška krivična djela ubojstvo i pokušaj ubojstva.

Sudeći prema dosadašnjim odlukama, Budimir je, piše Avaz, nedvojbeno zlorabio manjkavosti Zakona o pomilovanjima, koji mu omogućava potpunu slobodu prilikom donošenja odluka. Puštanjem na slobodu okorjelih kriminalaca i ubojica, nezakoniti predsjednik FBiH je u nizu slučajeva pokazao da ne poštuje mišljenja Povjerenstva za pomilovanja, nadležnih sudova, Ministarstva pravde i zatvorskih jedinica.

Samo prošle godine ukupno je pomilovao 96 osoba, od kojih većina nije imala pozitivna mišljenja nadležnih institucija. Tako su prvostupanjski sudovi od 96 pomilovanih, za 59 njih dali negativno mišljenje, dok je Federalno ministarstvo pravde dalo negativno mišljenje u 26 ovih slučajeva.