SKANDALAZNO: Mlaćo umjesto u zatvoru danas odlučuje tko su bili prvi branitelji

SKANDALAZNO: Mlaćo umjesto u zatvoru danas odlučuje tko su bili prvi branitelji

Ratni načelnik Bugojna i čovjek koji je nedavno na Sudu BiH, kao svjedok obrane četvorice za ratni zločin nad bugojanskim Hrvatima optuženih pripadnika Armije BiH, neizravno priznao svoju krivicu za progon i ubojstva Hrvata 1993. Dževad Mlaćo danas sjedi u Komisiji za verifikaciju statusa organizatora pokretača otpora 1991.-1992. godine. Iako je, prema svim dokaznim materijalima koji su proteklih godina dostavljani Tužiteljstvu BiH, Dževad Mlaćo trebao, po zapovjednoj odgovornosti, biti suđen za ratne zločine, njega je ministar za braniteljska pitanja i invalide rata postavio za člana komisije koje će odrediti tko je zapravo bio prvi branitelj države BiH, piše večernji list.

 Spomenimo da je sudsko vijeće Suda BiH prije nekoliko mjeseci prekinulo ispitivanje Dževada Mlaće, svjedoka na suđenju “bugojanskoj četvorci”, nakon što je on kao svjedok iz svog rokovnika pročitao rečenicu: “Ne smijemo imati službeno zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika treba likvidirati.” Nakon izrečene rečenice Mlaćo se pravdao kako “ne zna čija je to konstatacija”.

“Ne znam je li to uopće bilo u lipnju 1993. godine na sjednici Ratnog predsjedništva općine Bugojno. Rukopis jest moj, ali tko je to rekao, zaista ne znam. Možda je naknadno dopisano jer se nalazi ispod crte koja je označavala kraj sjednice Ratnog predsjedništva”, kazao je tada bivši predsjednik Ratnog predsjedništva općine Bugojno Dževad Mlaćo.

 

Piše: Zdenko Jurilj/VLM