Skandal: Obavještajna služba na vrijeme upozorila policiju na pripremu terorističkog napada u Bugojnu!

...Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) članovima parlamentarne Komisije za nadzor nad radom ove službe.Prvi zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Božo Rajić rekao je da ne zna zašto policija nije reagirala na upozorenja o terorističkom napadu, jer su obavještajci u ovom slučaju uradili svoj dio posla, pišu "Nezavisne novine".

Rajić smatra da očigledno postoje problemi u funkcionisanju sustava, jer je obavještajna služba imala saznanja koja je podijelila sa drugim agencijama, a teroristički napad se ipak dogodio.

"Rukovoditelji obavještajne agencije predstavili su nam informacije koje su na vrijeme dostavili svim policijskim i sigurnosnim agencijama kojima te informacije po zakonu trebaju dostaviti. U informacijama koje su im proslijedili navode se podaci o osobama koje se dovode u vezu sa izvršenjem terorističkog napada u Bugojnu, zabilježena su njihova kretanja, aktivnosti i sve što je potrebno da bi se moglo zaključiti da pripremaju određene nezakonite radnje", rekao je Rajić i dodao da OSA nije imala nadležnosti da dalje postupa.

U zaključcima koje je usvojila ova komisija navodi se da je "Zajedničku komisiju informisala OSA BiH o izvješćima koji su dostavljeni institucijama na dalje postupanje i koji sadrže najbitnije informacije o osobama koje su izvršile ovaj teroristički čin".

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu u nedjelju, 27. jula, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.

(srna)