Skandal: Ministar Emir Suljagić (SDP) pretukao suprugu

Emir Suljagić, supruga, tuča, obiteljsko nasilje, Emir Suljagić, sms, zlostavljanje, tuča, Bakir Hadžiomerović, Enes Suljkanović, Emir Suljagić, df bih, branitelji, Emir Suljagić, Koordinacija braniteljskih udruga
...koja je prijavila da ju je brutalno premlatio; ministrovo vandalsko ponašanje proslijeđeno je tužiteljstvu, a cijeli bi skandal mogao dobiti i međunarodne razmjere budući je supruga zlostavljanje prijavila i Veleposlanstvu Austrije, čija je državljanka, otkriva magazin Slobodna Bosna.

Ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo, Emir Suljagić, koji je odranije poznat po svojim agresivnim istupima i primitivnim napadima na političke neistomišljenike, jednako je nasilan i prema vlastitoj ženi, koja je već duže vrijeme žrtva njegovih fizičkih i psihičkih tortura!!! Iako su svađe bračnog para Suljagić do sada bile poznate tek užem krugu njihovih bliskih prijatelja, nakon posljednjeg fizičkog napada ministra Emira Suljagića na suprugu Behiju Selimović (koja se, inače, predstavlja kao Belma), taj bi slučaj nasilja u obitelji mogao završiti na sudu. Naime, kako doznaje Slobodna Bosna, službeno izvješće o brutalnom nasrtaju Emira Suljagića na suprugu Behiju prošlog je tjedna iz Policijske uprave Ilidža upućeno Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu, a nakon što je nesretna žena spas od agresivnog muža zatražila od policije.

DAVITELJ PROTIV DAVITELJA

Prema službenoj zabilješci policajaca Policijske stanice Ilidža, njih je 29. prosinac 2011., u 18, 35 sati, pozvala Behija Selimović i prijavila da je u njihovom stanu, u ulici dr. Silve Rizvanbegoviću sarajevskom naselju Stup, istukao suprug Emir Suljagić. Kada je policijska ophodnja došla na mjesto poziva, pred zgradom su zatekli isprepadanu Behiju Selimović, koja je objasnila da je suprug "uhvatio rukama u predjelu vrata", te da je polupao namještaj u stanu, iz kojeg je ona netom pobjegla. Suljagićeva je supruga potom policajcima pokazala očigledne tragove davljenja, zbog čega su joj savjetovali da se odmah javi liječniku. No, onda je pred zgradu izašao ratoborni ministar, koji je policajce pokušao uvjeriti da je njegova deset godina starija žena, zapravo, njega prva napala, objašnjavajući da želi razvod.

Ministar je još jadikovao kako je ženu odranije namjeravao ostaviti, ali mu je ona, iz osvete, uništila odjeću. Nakon što je ispričao svoju verziju svađe, Suljagić je pozvao službenog vozača, koji ga je odvezao službenim automobilom. Policijska ophodnja je po ulasku u stan zatekla pravi kaos - razbacan i uništen namještaj. Supruga Behija Selimović je, također, izjavila da joj je Suljagić prijetio stranačkim kolegama Kokom (mislila je na federalnog ministra policije Predraga Kurteša) i Muhamedom Budimlićem (ministrom policije Kantona Sarajevo)?!

Priznala je i kako je pomoć tražila od urednika Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića, tajnika Ministarstva vanjskih poslova BiH Adija Hadžikapetanovića i državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ali se oni, očito, nisu željeli miješati u bračne razmirice posvađanih supružnika. No, o nasilju u obitelji Suljagić i skandaloznom ponašanju njihove stranačke perjanice, uskoro bi mogao raspravljati i sami vrh SDP-a. U međuvremenu se Behija Belma Selimović za pomoć obratila i Veleposlanstvu Austrije u Sarajevu, budući je njihova državljanka.

SEČAŠ LI SE LEPI GROBE MOJ

Za neupućene, Emira Suljagića već godina bije glas svojevrsnog žigola, i to ne samo kada je u pitanju njegova politička karijera. Još u studentskim danima na sarajevskom Fakultetu političkih znanosti, Suljagić se "uselio" u podstanarski stan svoje tadašnje djevojke koju je napustio čim više nije imao potrebe za besplatnim krevetom i toplim obrokom. Slično se dogodilo narednoj Suljagićevoj životnoj ljubavi, ovoga puta djevojci s adresom stanovanja u Švedskoj. Izdržavala ga je u vrijeme dok je pisao knjigu Razglednice iz groba, ali je ljubav presahla čim je knjiga objavljivljena.

 

U vrijeme dok je za magazin Dani izvještavao iz Den Haaga, na sličan je način koristio i Olgu Kavran, tadašnju glasnogovornicu Haškog tužiteljstva. Skupljena iskustva iskoristio je i kada su u pitanju Adnan Terzić, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara, kojeg je savjetovao nekoliko mjeseci, a kasnije i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. Napisavši panegirik Pogled na profil i ideologiju Zlatka Lagumdžije, zaradio je mjesto savjetnika u uredu sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena, a zatim i ministarsku fotelju u Vladi Kantona Sarajevo.