SJEDNICA RUDARA Smjena direktora EP BiH je ultimativni zahtjev, a onda i povećanje cijene uglja

SJEDNICA RUDARA Smjena direktora EP BiH je ultimativni zahtjev, a onda i povećanje cijene uglja
Fena

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine danas je na izvanrednoj sjednici u Tuzli formulirao svoje zahtjeve koji će sutra ujutro biti dostavljeni Parlamentu FBiH na ruke predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića, Vladi FBiH, odnosno premijeru Fadilu Novaliću, te predsjednicima svih stranačkih klubova i resornom ministru Nerminu Džindiću.

Njihov ultimativni zahtjev jeste smjena direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admira Andelije i direktora Rudnika Kreka. 

Već šesti dan u rudnicima se ne vrši proizvodnja uglja, zbog radničkog neposluha do kojeg je doveo novi Pravilnik o radu, po kome kako tvrde predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH dolazi do smanjenja osnovne plaće. 

"Mi smo pokušali kroz socijalni dijalog s resornim ministarstvom da kreiramo prijedlog rješenja na osnovu koga se može izaći iz ove krize. Resorno ministarstvo je taj naš prijedlog proslijeđivalo Elektroprivredi BiH, mi kao sindikat smo imali utvrđenih devet točaka, sedam točaka smo u potpunosti usuglasili s Ministarstvom energije, rudarstva i industrije, dok je EP po prijemu tog akta iskazala spremnost da prihvati četiri točke, a na ostalih pet je dostavila mnogobrojne prijedloge izmjena i dopuna", izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić. 

Jedan od zahtjeva je i da Elektroprivreda BiH najkasnije do 3. prosinca traži suglasnost od Vlade Federacije za povećanje cijene uglja koji se isporučuje Elektroprivredi BiH, prenosi Fena. 

"Ovaj koncept restruktuiranja da sve ide preko leđa rudara više ne može. Mi za jedan dan imamo pet tisuća potpisa na peticiju podrške rudarima. Preko 200 posto je poskupjela struja od 2009. godine, koju mi plaćamo kao veliki potrošač. Cijena uglja nije ni marku povećana. Naša tona uglja za Elektroprivredu je 43 marke, a u maloprodaji 116 KM", izjavio je Zuhdija Tokić.

Također su naglasili da ukoliko njihovi dostavljeni zahtjevi ne budu ispunjeni do 3. prosinca, bit će organizirani novi prosvedi ispred Vlade FBiH na koje će dovesti i članove svojih obitelji. 

"Imamo ekipe koje rade na čuvanju i održavanju jama. Mi smo spremni odmah krenuti u proizvodnju, čim ispune naše zahtjeve", izjavio je Tokić. Kada će rudnici u sastavu Koncerna EP BiH početi sa radom još uvijek nije poznato.

Generalni direktor J.P. Elektroprivreda BiH Admir Andelija pozvao je sinoć da se u ponedjeljak potpiše sporazum koji je njemu ponuđen u vezi rudnika, a zatim da svi potpišu ostavke.

"Ja sam pokrenuo ovu reformu i smatram se odgovornim zato što sam pokrenuo reformu. Sinan Husić i Zuhdija Tokić zato što su je srušili i uništili energetski sektor. Ministar Nermin Džindić zato što je pet - šest godina ministar i sve je to gledao i svi ostali koji su tamo sjedili. Potpišemo sporazum i potpišemo ostavke na pozicije koje obnašamo. To je za spas energetskog sektora", kazao je Andelija za Face TV.