Sit gladnu ne vjeruje: Vlada oporezuje topli obrok i prijevoz, ali ne i velike plaće

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH na stolu će se naći Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak FBiH, koji, između ostalog, predviđa oporezivanje 50 posto toplog obroka i regresa za sve uposlene u ovom entitetu.

Prema za sada još radnim materijalima Vlade FBiH bilo je predviđeno da stopa poreza za one koji imaju plaću višu od 1.500 KM bude povećana s 10 na 15 %, dok bi se plaće iznad 2.000 KM oporezivale sa čak 20 %.

Federalni ministar financija Ante Krajina rekao nam je da za sada od povećanja poreza na plaće nema ništa. Komentirajući predloženo oporezivanje toplog obroka, regresa, zatim naknada za rad na terenu te naknada za prijevoz na posao, ministar je kazao je da je to nužno.

Platformaška vlada kojom dominira SDP BiH, ovim potezom još jednom potvrđuje koliko im je stalo do radnika i običnog čovjeka. Ovim najavljenim mjerama bit će izvršen još jedan udar na najsiromašnije, dok su bogati zakonom zaštićeni i njima se plaće od 1500 km i preko ne smiju dirati.

Naravno gospodo, radnik može i pješke na posao, i na tom poslu ne treba ništa jesti ni piti. Nužna je štednja na malom čovjeku koji je će po svemu sudeći od obećane države za čovjeka dobiti državu za gladnog radnika i bogatog vladara.

hercegovina.info