SIPA upala u ured Lijanovića!

...dopredsjednika Vlade Federacije BiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića, koji se nalazi u zgradi Federalne vlade u Sarajevu na adresi Alipašina 41.

Kako saznaje "Dnevni avaz", službenici SIPA-e su izvršili pretres njegovih prostorija, odakle su izuzeli određeni dio dokumentacije. Neslužbeno se saznaje da se prilikom upada Lijanović nije nalazio u svom kabinetu.

Kako je Avazu potvrđeno iz izvora bliskim istražiteljima, ovo je samo dio akcije SIPA-e, koja već duže provodi istragu protiv Lijanovića, inače potpredsjednika Narodne stranke radom za boljitak (NSRzB), zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i carinskih prijevara. Najavljeno je provođenje opsežne akcije policijskih agencija koju treba očekivati vrlo skoro.

Naime, jedna od istraga protiv Lijanovića i njegovih suradnika pokrenuta je na temelju prijave Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) podnesene 2011. godine Tužiteljstvu BiH. Kaznena prijava je pokrenuta zbog osnovane sumnje na utaju poreza odnosno PDV-a od skoro pet milijuna KM.

Podsjećamo i kako je protiv ministra Lijanovića i još pedesetak osoba Federalna uprava policija podnijela Tužiteljstvu Županije Sarajevo izvješće o kaznenom djelu za organizirani kriminal prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja i kupovine glasova na posljednjim općim izborima novcem iz federalne kase.

Kaznena prijava i zbog kredita

Protiv braće Lijanović kaznenu prijavu nedavno je Tužiteljstvu BiH podnijela i Uprava Hypo banke zbog prijevare pri dobivanju kredita u iznosu od 32 milijuna eura.