SIPA uhitila dvije osobe zbog terorizma | Hercegovina.Info

SIPA uhitila dvije osobe zbog terorizma

SIPA uhitila dvije osobe zbog terorizma
Ilustracija/Hercegovina.info

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji s Graničnom policijom (GP) BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, Federalnom upravom policije (FUP), MUP-om Kantona Sarajevo, Tužilaštvom BiH, vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, provela je u proteklom periodu niz aktivnosti koje su rezultirale povratkom državljana Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, među kojima se nalaze sedmorica muškaraca, šest žena i 12 djece, saopćeno je jutros iz SIPA-e.

Kako navode u priopćenju, u okviru navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e su u četvrtak na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhitli dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 202d. stav (2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine organiziranje terorističke grupe, u vezi s krivičnim djelima iz člana 201. terorizam i iz člana 162b. istog zakona protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, piše Dvenvi avaz.

Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, priopćeno je.