SIP odlučio: Lokalni izbori 7. listopada, osim u Mostaru

izbori, izbori, izbori, izbori 2010, najbolji sportaši, izbori, HDZ 1990, HSP BIH, HDZ BiH, izbori 2010, izbori, izbori, BIH, CIK, izbori 2010, izbori, CIK, potvrda, Čapljina, izbori, Hrvati u BIH, izbori, izbori, BIH, vlast, Posušje, izbori, Politika, izbori, izbori, dijaspora, sabor, Mostar, izbori, Jonathan Moore, sip, izbori, Mostar, BIH, izbori, kupovina glasova, kodeks, popis, kandidati, izbori, izbori, predizborna kampanja, izbori, izbori, HDZ BiH, izbori, BIH, izbori, prsten, Hrvati u BIH, izbori, dijaspora, Hrvatska zemlja, Novac, glasovanje, parlamentarni izbori, izbori u RH, izbori, Hrvatska zemlja, Vesna Pinjuh, Željko Glasnović, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, glasovanje, Nizozemska, bh. hrvati
Predsjednik SIP-a Branko Petrić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da ovom odlukom nije obuhvaćen Grad Mostar zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH.

- Tom presudom je dat rok od šest mjeseci za usklađivanje izbornih odredbi koje su u neskladu sa Statutom Grada Mostara i pošto to nije ispoštovano, izbori će u Mostaru biti održani kad se zato steknu uvjeti, kazao je Petrić.

Dodao je da će izbori u Srebrenici biti održani po važećim zakonima, odnosno da pravo glasa imaju samo građani s prijavljenim mjestom boravka u tom gradu.

Rok za prijavu kandidata je do 25. svibnja, dok je rok za prijavu birača koji namjeravaju glasati putem pošte do 14. srpnja.

Ukupan broj registriranih birača za ove izbore je oko 3,2 milijuna.

Petrić je istakao da potrebna sredstva za održavanje izbora koja se osiguravaju s džavne razine iznose 4,3 milijuna KM, a procjenjuje se da će općine za organizaciju izdvojiti još oko 4,5 milijuna KM.

Naglasio je da ukoliko proračun BiH ne bude usvojen u roku od 15 dana od donošenja ove odluke, što je zakonski rok za osiguravanje sredstava za ove izbore, izbori će biti financirani iz rezervnih sredstava.

- Ne vjerujem da će biti potrebe za tim jer sumnjam da itko može biti toliko neodgovoran da ne podrži proračun u situaciji kad od njega zavise izbori, rekao je Petrić.

Fena