SIP BiH skinuo Salmira Kaplana s liste za načelnika Stoca

samir kaplan, sip
...te kandidate za Općinsko vijeće Stoca Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića. Uz ovu odluku izrečene su i novčane kazne za koaliciju i za kandidate pojedinačno, prenosi Faktor.ba

Međutim, ova odluka nije pravomoćna, prilikom prvog glasanja nije dobila minimalno pet, već četiri glasa.

"Za" su glasali Stjepan Mikić, Vlado Rogić, Branko Petrić i Novak Božičković, dok su Ahmet Šantić, Suad Arnautović i Irena Hadžiabdić bili protiv.

Samim ti odluka nije pravomoćna i o njoj će se raspravljati na idućoj sjednici koja će biti održana u tijeku današnjeg dana, odnosno nakon završetka trenutne sjednice. Međutim, da bi odluka bila pravomoćna, na idućoj sjednici bit će potrebna četiri glasa.

Na sjednici nije prihvaćen ni prijedlog da se obustavi postupak pred SIP-om protiv Salmira Kaplana i ostalih do okončanja kaznenog postupka koje je pokrenulo Tužiteljstvo HNŽ.

Također, nije prihvaćen prijedlog da se donese odluka o poništavanju izbora u Stocu. Razlog za to je što nakon donošenja te odluke SIP ima rok od 14 dana da izvrši pripreme za održavanje novih izbora.

U SIP-u preovladava mišljenje da se odluka o poništavanju izbora upravo zbog ovog roka donese tek nakon što se okonča postupak u vezi sa spomenutim kandidatima ili donese konačna odluka da li će biti skinuti s liste ili ne. Samo donošenje odluke o poništavanju izbora je neupitno.