SIP BiH: Otkriveno 20 lažnih neovisnih kandidata koji su radili za NSRB

Istragom je utvrđeno kako je korespondencija sa SIP-om BiH u vezi s ovjerom za sudjelovanje na lokalnim izborima 2012. obavljana sa faksa Narodne stranke Radom za boljitak, čime su se, prema stavu te državne institucije, kandidati lažno predstavljali kao neovisni, a zapravo se radi o predstavnicima NSRB-a, čime su postupili suprotno odredbama člana 7.3. stav 2. Izbornog zakona BiH. To su, naime, trebali u skladu sa zakonskim odredbama obavljati iz svojih sjedišta, piše sarajevsko oslobođenje.

A uvidom u odluke o ovjeri kandidacijskih listi za vijećnike u općinskim vijećima Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje, CIKBiH je utvrdio da su lažni neovisni kandidati kao svoje sjedište (za cjelokupnu korespondenciju koja se vodi tijekom izbornog perioda) prijavili isti kontakt-broj faksa (039/704-204), te da su prijavljeni na jednoj adresi koja je u stvarnosti vlasništvo NSRB-a.

Radi se o lažnim neovisnim kandidatima za Općinsko vijeće Široki Brijeg Josipu Sabljiću, Ivanu Grbešiću, Mariu Sliškoviću, Branku Hrkaću, Ružici Kopilaš, Mariu Miličeviću, Ani Kraljević, Draganu Bokšiću, Sandri Pinjuk i Juri Ivankoviću. Kao lažni neovisni kandidati za Općinsko vijeće Grude otkriveni su Ljilja Majić, Lidija Bošnjak, Josip Jurčić, Anto Rašić, Dalibor Dujmović, za Općinsko vijeće Ljubuški: Matea Vučić, Danijela Sabljić, Zdenko Mandić, Ivana Petrović, a Općinsko vijeće Grude Iva Buljan.

Interesantno je da je istragom SIP-a utvrđeno kako je većina "neovisnih kandidata" za općinska vijeća kod te državne institucije kao ovlaštene osobe koje će ih zastupati navela imena Bojana Bošnjaka, Branka Hrkaća i Dragana Bokšića.

Branko Hrkać, koji se i sam prijavio kao neovisni kandidat kao osobe koje ga zastupaju, naveo je Bošnjaka i Bokšića, a Dragan Bokšić kao "neovisni kandidat" je to učinio za Hrkaća i Bošnjaka.