FOTO  SINDIKATI Realna godišnja cijena parkinga za Mostarce je 50 maraka, za pravne osobe 100 maraka

MO Parking
Hercegovina.info

Koordinacija sindikata sa sjedištem u Mostaru oglasila se danas priopćenjem za javnost vezano za naplatu parkinga u Mostaru. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani Gradonačelniče, poštovani Predsjedniče Gradskoga vijeća, poštovani vijećnici Grada Mostara. Mi, dolje potpisani predstavnici sindikata koji djeluju u Mostaru ispred članova sindikata koje predstavljamo izražavamo veliko nezadovoljstvo članstva uvođenjem naplate parkinga u Mostaru po više osnova. Kao prvo, živimo u vremenu divljanja cijena kada sve normalne države iznalaze rješenja kako prebroditi krizu pa, ili ukidaju, ili smanjuju stopu PDV-a. Kod nas nikakvih mjera nema, nego dodatni nameti koji radnike još više osiromašuju. Da ne nabrajamo sva poskupljenja, podsjećamo vas da je samo litar goriva za pola godine poskupio sa 1,93, na 2,61 marku.

Na žalost, plaće su uglavnom svugdje ostale iste. Je li realno da radnik za vrijeme radnoga vremena više potroši za parking, nego za prehranu? Je li normalno da neki radnici moraju za parking kartu dati jednu mjesečnu plaću godišnje, a neki čak i plaću i pol? Znate gospodo da ima radnika koji sa svojim vozilom vrijednim 2 000 maraka svakodnevno dolaze na posao?

Zbog svega rečenoga postavljamo pitanje je li cilj naplate parkinga uvođenje reda ili potreba Grada da zaradi na svojim žiteljima?
Bez ikakvih političkih pretenzija, u ime radnika koje predstavljamo, u ovakvim okolnostima cijene parkinga smatramo apsolutno nerealnim i neprikladnim radničkim plaćama i standardu. Žalosno je i ponižavajuće da radnici ne mogu sebi priuštiti parking kartu pa bježe sa mjesta obilježenih za parking, na neobilježena. Da su cijene parkinga realne ljudi bi bili ponosni što obavljaju svoju građansku dužnost. 
Stoga Vam upućujemo naše prijedloge i korekcije:

  1. Kao prvo, cijene parkinga u sve tri zone moraju biti iste i trebaju iznositi 10 KM mjesečno i to bi svi radnici, pa i oni s najnižim primanjima (na koje moramo misliti), mogli platiti.
    2. Cijena za radnike koji dolaze sa strane, a rade u Mostaru treba biti ista kao i radnicima koji žive u gradu.
    3. Realna godišnja karta za parking za sve građane Mostara bi iznosila 50 maraka, a 100 maraka za pravna lica.
    4. Cijena po satu od marke i pol je također apsolutno neprihvatljiva obzirom na radničke plaće i treba iznositi pola marke po satu za cijeli grad, bez zona, zaključuje se u priopćenju sindikata koji djeluju na ppodručju Mostara. 
  2.