Sestra bh. isilovca: Mog brata su na prijevaru odveli na ratište u Siriju

Nađa Čurt, sestra 23-godišnjeg Armina Abdulaha Čurta iz Sarajeva, koji se prije pet godina u Siriji pridružio teroristima Islamske države (ISIL), pisala je Dnevnom avazu s apelom da se pomogne da se njen brat vrati u Bosnu i Hercegovinu.

Čurt je kao maturant Srednje strojarske tehničke škole sredinom 2015. otišao u Siriju. Tada je imao 18 godina. Prije dvije godine predao se kurdskim snagama, a ovog travnja trebao je biti deportiran u BiH, zajedno s Ibrom Čufurovićem iz Velike Kladuše.

Avaz piše kako je da je Čurt bio uzoran učenik i da je iznenada, nakon što je upoznao određene „prijatelje“, preko Turske otišao u Siriju i pridružio se ISIL-u, što je njegovoj obitelji teško palo.

Njegova sestra Nađa kazala je da se sada obraća s velikom tugom i razočarenjem.

- Ako pitate zašto, zato što već pet godinama nema moga brata i on je jedan od onih, kako pišu, ratnika Islamske države. Ali, moj brat je bio jedno od djece koje nije imalo nikakvu mogućnost za studiranje, a bio je previše pametan za bilo što drugo - napisala namje njegova sestra reagirajući na tekst u „Siriji se nalazi 500 ISIL-ovaca“.

Ona dalje navodi da je razlog zašto njen brat nije imao mogućnost studirati taj „što je bio dijete ratnog vojnog invalida“.

- Bio je dijete oca koji se borio za ovu državu. Borio se za upravo za ovu državu koja mu je dijete otjerala na pogrešno mjesto i koja ga ne uzima natrag. Tada je on bio dijete od 18 godina koje su prevarili i odveli na ratište u Siriju. Trenutno je u teškom zdravstvenom stanju. Tada ga je majka zadnji put vidjela, tada su ga dušmani okrenuli na takav put - tvrdi njegova sestra.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, izjavio je prije nekoliko dana da je razlog zbog kojeg Čurt nije deportiran taj što je navodno pobjegao iz zarobljeništva.

No, takvu informaciju za sada nemaju određene policijske agencije.