FOTO  “Šesti BIMALov dan uljarica 2010.”

“Šesti BIMALov dan uljarica 2010.”
...udjela domaćih sirovina u proizvodnji jedinog proizvođača jestivog ulja u Bosni i Hercegovini, a simbolično i radno označava i početak sjetve uljarica. 

Ove godine je centralno mjesto zauzela prezentacija dr. Vojislava Trkulje, predsjednika Savjeta za GMO hranu na temu „Uzgoj genetski nemodificirane hrane u BiH“. 

 

Genetski modificirana hrana, genetski modicifirao sjeme, zaštita potrošača i zdravlja Bosanaca i Hercegovaca su samo neki od pojmova sa kojima se sve češće susrećemo u diskusijama o poljoprivrednoj proizvodnji.  S obzirom da BiH ima prirodni potencijal za genetski nemodificiranu poljoprivrednu proizvodnju, te da Bimalovi gotovi proizvodi nastaju od uljarica koje se uzgajaju bez genetske modifikacije, ovogodišnji Dan uljarica je bio posvećen našem opredjeljenju za proizvodnju NON GMO hrane. Kako bi kao i prethodnih godina pružili stručnu pomoć poljoprivrednicima i animirali ih na uzgoj uljarica i to za sigurnog partnera koji iz godine u godinu nudi siguran otkup za sirovine uljarica po tržišnim cijenama Okrugli sto je okupio priznate stručnjake za poljoprivrednu proizvodnju.

 

Tokom radnog dijela Okruglog stola, dr. Miloš Nožinić, iz Zavoda za industrijsko bilje, Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, je govorio o „Programu unaprjeđenja proizvodnje uljarica u skladu sa strateškim dokumentima RS, BiH i EU“, a dr. Mustafa Dželilović, iz Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo o proizvodnji ularica na području Federacije.

 

U prisustvu predstavnika ministarstava za poljoprivredu RS-a, Federacije BiH i Brčko distrikta, predstavnici Bimala, mr. Ševal Suljkanović, pomoćnik generalnog direktora za privrednu politiku  Bimala i gosp. Aleksandar Duvnjak šef sektora komercijala - sirovine, su tokom diskusije predstavili Bimalova dosadašnja dostignuća glede unapređenja poljoprivredne proizvodnje uljarica u proteklom periodu, a predstavljene su i otkupne cijene, kao i uslovi saradnje sa Bimalom za 2010. godinu. Naime, Bimal već šest godina nudi zagarantovani otkup po tržišnim cijenama svim poljoprivrednicima koji se odluče na uzgoj uljarica i to je veoma bitan motivacijski faktor za uključivanje svih bitnih i relevantnih institucija u razvoj ove poljoprivredne grane.

 

Gosp. Aleksandar Duvnjak, šef sektora komercijala-sirovine, je također pojasnio i plan Bimala za ovogodišnju saradnju sa poljoprivrednicima: „Kao i u prethodnim godinama i tokom 2010. smo spremni pružiti stručnu i konkretnu podršku poljopvrirednim proizvođačima te obezbjediti sjeme, mineralno đubrivo i hemijska zaštitna sredstva, a podrška instituta i zavoda u procesu proizvodnje je takođe na

raspolaganju.  Kako je Bimal i u prethodnim godinama pratio rast otkupnih cijena u skladu sa tržišnim kretanjima, tako je i za 2010. određena garantovana otkupna cijena od 560 KM po toni, što predstavlja povećanje od cca 14% u odnosu na. prethodnu godinu.“

 

Mr. Ševal Suljkanović, pomoćnik generalnog direktora za privrednu politiku Bimala je tokom svog izlaganja posebno naglasio Bimalovo opredjeljenje za proizvodnju genetski nemodificirane hrane i značajnu ulogu koju imaju poljoprivredni proizvđači u postizanju ovog cilja:  Iz godine u godinu Bimal se dokazuje kao stabilna i pouzdana kompanija koja brine o sekundarnom sektoru i nudi siguran otkup domaćih sirovina na tržištu. Oživljavanje poljoprivredne proizvodnje u BiH, stalna i uspješna saradnja sa poljoprivrednim institutima i resornim ministarstvima, te partnerski odnos sa poljoprivrednim proizvođačima su okosnica našeg opredjeljenja da površine pod uljaricama iz godine u godinu povećavamo.  Naše sveobuhvatno djelovanje podrazumijeva obezbjeđivanje boljih uslova za uzgoj uljanog sjemena u BiH pa samim tim i poticanje ekonomskog razvoja zemlje ali također podrazumijeva i odgovornost prema potrošačima koji zaslužuju vrhunski kvalitet gotovih proizvoda i stoga imamo jasno opredjeljenje da proizvodimo genetski nemodificiranu hranu, jer BiH ima prirodni potencijal za uzgoj uljarica bez genetske modifikacije. Organizovanjem ovakvih manifestacija nastojimo prenositi našu stručnost i znanje na poljoprivredne proizvođače i povećati konkurentnost njihove proizvodnje.“

 

6. Dan uljarica je bio i prilika da se po drugi put nagrade najuspješniji poljoprivredni proizvođači koji se bave uzgojem uljarica, a koji su već dugi niz godina formirali uspješno poslovno partnerstvo sa Bimalom, te je tokom svečanog ručka održana i ceremonija dodjele nagrada koje je uručio gosp. Ilija Studen, generalni direktor Bimala.

 

Nagrada  „Zlatna uljarica“ je pripala Hemijskoj preradi kukuruza „HPK“ iz Kozarske Dubice, a nagradu je preuzeo direktor HPK-a, gosp. Jovica Šuman, a druga nagrada je dodjeljena preduzeću „Majami“ d.o.o. iz Brčko distrikta čiji je vlasnik gosp. Jakov Anić.