Selmo Cikotić osumnjičen za ratne zločine

Bugojanski ratni zločini godinama nisu zadobili svoj sudski epilog, a sve do nekog dana nije se znalo gdje su tijela ubijenih muškaraca, koji su prije toga bili zarobljeni, mučeni i korišteni za fizički rad.

Cijelo klupko zločina počelo se odmotavati kada je Enes Handžić, časnik za sigurnost u 307. brigadi Armije BiH, sklopio sporazum sa Tužiteljstvom BiH, priznao svoju odgovornost, dobio 10 godina zatvora i pristao svjedočiti protiv drugih i dati sve informacije kojima raspolaže.

Handžić je jučer, piše Oslobođenje, prvi put svjedočio na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, svojim dojučerašnjim suoptuženicima.

Odvjetnik optuženih Refik Serdarević prigovorio je zbog ovog svjedočenja jer se koristi izjava Enesa Handžića na kojoj piše da je uzeta „u postupku protiv Selme Cikotića, Tahira Granića i drugih".

Time je u javnost po prvi put izašla službena informacija da se Cikotić sumnjiči za odgovornost. On je tokom rata, podsjetimo, bio zapovjednik Operativne grupe Zapad 3. korpusa Armije BiH.

Handžić na suđenju

Handžić je jučer svjedočio da je 18. kolovoza 1993. godine pravljena lista ekstremista, među 500-600 zarobljenih Hrvata koji su bili izloženi mučenjima na više mjesta u Bugojnu.

Na kraju je sastavljena lista od 26 ekstremista, od kojih je danas živ samo Željko Miloš, kazao je Handžić.

Prema Handžićevom svjedočenju, naredbu za transport ovih zarobljenika u motel na Rostovu, gdje je bila smještena Sedma muslimanska brigada, dao je Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Opštine Bugojno, dugogodišnji kadar SDA.
Radiosarajevo.ba