Selefije u BiH vozači i vodiči Arapima

arapi

... nastale situacije, a čak i bošnjačko stanovništvo ima podijeljena mišljenja o arapskim turistima, piše Večernji list BiH.

Koliko je ta tematika zanimljiva, govori i tekst u austrijskom "Der Standardu" o arapskim turistima u BiH.

Sekularisti zabrinuti

"Odmor u Bosni. Arapski novac i sekularni strahovi" naslov je teksta u listu "Der Standard" u kojem novinarka Adelheid Wölfl piše o "tisućama turista iz arapskih zemalja koje svakog ljeta dolaze u BiH".

List navodi kako lokalni selefije od turizma zarađuju mnogo novca radeći kao vozači ili turistički vodiči. Trenutačno u Sarajevo tjedno iz Zaljevskih zemalja slijeće 26 zrakoplova, a Saudijcima od lipnja više nije potrebna viza za dolazak u BiH. "Sekularni Bosanci su zabrinuti", piše, uz ostalo, u austrijskom listu "Der Standard" te se dodaje:

"Arapi ne dolaze kako bi ‘islamizirali', nego zato što priroda odgovara onom kako oni zamišljaju raj". Međutim, "Der Standard" piše kako je problem što su mnogi turistički vodiči bosanski selefije.

Prema navodima lista, neki od njih su registrirali agencije i kupili kombi vozila kako bi se bavili tim poslom te veliki broj njih govori arapski jezik. "Nitko ne zna koliko novca zarađuju. Gotovo sve se plaća gotovinom i nije oporezovano. Samo je jasno da je dotok novca za ekstremističke zajednice veliki", navodi "Der Standard".

Međutim, nije riječ samo o tome. Prema navodima stručnjaka sa sarajevskog sveučilišta Vlade Azinovića, bh. snage sigurnosti su protiv nekoliko bosanskih selefija koji rade za Arape pokrenule istragu zbog njihovih veza s militantnom scenom u BiH i inozemstvu.

Zahtjev veleposlanstava

"Nedavno su veleposlanstva Zaljevskih zemalja zatražila od arapskih turista da ne angažiraju bosanske selefije kao vozače, turističke vodiče, dadilje ili tjelohranitelje. Međutim, nitko to ne sluša. Na turističkim destinacijama uglavnom se vide selefije s tipičnim dugačkim bradama i kratkim hlačama kako predvode Arape.

Za Bosnu i Hercegovinu je turizam važan izvor prihoda, ali arapski posjetitelji dolaze u društvo u kojem je prisutno nepovjerenje među trima velikim nacionalnim skupinama. Za razliku od putovanja u Kitzbühel, arapski turisti ovdje kod nemuslimana i sekularista izazivaju strah", piše "Der Standard".

List navodi kako su jedna od omiljenih destinacija tih turista i njihovih vodiča selefista rijeka Una, Štrbački buk, gdje se svakodnevno na kupalištima miješaju dvije kulture - ona europska, sekularna i istočna konzervativna. Jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Arapa je i Prokoško jezero u blizini Fojnice, a list je uz tekst objavio fotografiju Arapa kako fotografiraju stada uz to jezero.

Autorica teksta dotaknula se i Gornje Maoče u kojoj, kako navodi, živi tridesetak obitelji selefista, i to po pravilima koja su vrijedila u sedmom stoljeću. Navodi kako se ta ista zajednica nije htjela staviti pod okrilje Islamske zajednice te da već niz godina ima dobre veze s ekstremistima u Beču.