SDP vodi državu u propast?

Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hodžić rekao je da je dovoljno 36 kandidata izabranih iz šest županija da se počne formiranje vlasti u Federaciji, prenose federalni mediji.

"Time se stvaraju potrebni uvjeti za formiranje federalne vlasti, a nakon toga i državne, jer se ne može konstituirati Dom naroda Parlamenta BiH bez prethodno konstituiranog Doma naroda Federacije'', rekao je Hadžić.

Hadžić je istaknuo da su oba HDZ-a dobrodošla u formiranju vlasti ako u načelu prihvate programsku platformu i ako prihvate da na hrvatska mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti mogu biti postavljeni i kadrovi SDP-a.

"Ako budu isključivi u tome da oni budu jedini legitmni predstavnici Hrvata, ispadaju iz igre'', rekao je Hadžić.

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija razgovarali su danas u Sarajevu o implementaciji izbornih rezultata, ali nije postignut nikakav konkretnan dogovor o deblokiranju procesa formiranja vlasti na razini Federacije i BiH.

HDZ 1990 upozorio je danas da se vlast u Federaciji BiH, ni po federalnom Ustavu, ni po Izbornom zakonu BiH, ne može formirati bez okončanih posrednih izbora za zastupnike u Domu naroda Parlamenta Federacije.

Predsjedništvo SDP-a BiH sutra bi trebalo donijeti odluku o početku formiranja vlasti u FBiH, odnosno konstituiranju Doma naroda bez završenog izbora zastupnika iz četiri od deset federalnih županija. Mogućnost pristupanja konstituiranju Doma naroda bez izabranih delegata iz svih županija najavio je i SDA.

Kao mogući rok konstituiranja Doma naroda FBiH neslužbeno je najavljena sredina ožujka. Ako do kraja ožujka ne budu formirane federalne vlasti i usvojen budžet za 2011. godinu, Ustav FBiH predviđa raspuštanje federalnog Parlamenta i raspisivanje novih izbora.

Srna