SDP u Bugojnu dovršava posao Dževada Mlaće!

Tako Helez dovršava ono što je u ratu započeo Dževad Mlaćo. Mlaćo i Helez iako pripadaju različitim stranka (Mlaćo je istaknut član SDA, a Helez SDP-a), vode istu politiku potvrđujući da je SDP isto što i SDA, dominatno bošnjačka stranka!

Zukan Helez se mjesecima prije imenovanja na dužnost ministra hvalio kako će se obračunat s hrvatskim logorašima, a obračun je krenuo imenovanjem Besima Hodžića, upravitelja logora „Gimnazija", tvrde preživjeli hrvatski logoraši. U Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna iznose još jedan dokaz da je Helez krenuo u obračun s hrvatskim stradalnicima. Komisija za ocjenu invalidnosti nedavno je Slavenu Brajkoviću koji je osam mjeseci proveo u logorima Armije BiH, među njima i Gimnaziji, ukinula invalidnost. Dobio je ispod 20 posto, što znači da ostaje bez primanja, dok su Bošnjaci koji su pet dana proveli u hotelu Akvarijum u Bugojnu, procijenjeni na 70 posto invalidnosti.

„Važno je koje ste nacionalnosti, a ne koliko vremena ste proveli u logoru", stoji u reagiranju Koordinacije udruga. A Besima Hodžića, preživjeli logoraši pamtit će po krajnje okrutnim metodama nad 100-njak zatočenika „Gimnazije". Uz psihička i fizička zlostavljanja te izgladnjivanje, Hodžić je zatvorenike ponižavao tako što im je davao posebne vrećice za malu i veliku nuždu. Morali su je vršiti u prostoru u kojemu borave, a prazniti tek jednom dnevno, ujutro. Sve je to Hodžić bezočno negirao, svjedočeći u korist obrane Senada Dautovića, prije nekoliko mjeseci.

Ako Dževad Mlaćo može ponovno raditi u Gimnaziji kao nastavnik, zašto i Besim Hodžić ne bi mogao biti savjetnik Zukanu Helezu? Između Mlaće i Heleza razlike nema. Samo su metode etničkog čišćenja i ponižavanja Hrvata u Bugojnu različite?­

izvor:artinfo.ba