SDP danas u Mostaru dijeli fotelje koalicijskim partnerima

Izvor blizak koaliciji rekao je za današnje izdanje "Dnevnog lista" da će predstavnici ovih stranaka pokušati precizno da utvrde koje će stranke dobiti neke od devet ključnih funkcija u FBiH.

Sastanku se neće odazvati čelnici SDP-a i SDA, nego njihovi zamjenici Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić, Mirsad Kebo i Asim Sarajlić.

Prema sadašnjem planu, ispuniće se obaveza da svaki narod bude zastupljen na tri funkcije, od ukupno devet: predsjednik i potpredsjednici FBiH, predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, te predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH.

Kako list navodi, podjela funkcija počinje bez obzira na lobiranje predsjednika SDA Sulejmana Tihića čiji je cilj "ubacivanje" oba HDZ-a u vlast.

Osim funkcije predsjednika Federacije, Hrvati mogu računati i na mjesto predsjedavajućeg Doma naroda.

Sa druge strane, za predsjedavajućeg Predstavničkog doma federalnog Parlamenta mogao bi da bude izabran predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Svetozar Pudarić.

Postoji mogućnost da ovo mjesto dobiju i Bošnjaci iz SDA, konkretno dosadašnji poslanik u federalnom Domu naroda Denis Zvizdić.

"Dnevni list" navodi da se sve ovo radi da bi Predstavnički dom federalnog Parlamenta mogao da počne sa normalnim radom, a neke od najava govore da će "četvorka" ponovo pokušati da sazove konstitutivnu sjednicu Doma naroda u dosadašnjem kapacitetu ako preostale četire županije nastave blokadu izbora poslanika i nakon roka koji ističe u ponedjeljak.