SDP BiH ne odustaje od hrvatskih pozicija

Zlatko Lagumdžija, mujo, Boris Dežulović, SDP BIH, platformaši, poraz, nihad imamović, sdpbih, osveta, SDP BIH, Hrvati u BIH, majorizacija, SDP BIH, kongres sarajevo, Zlatko Lagumdžija, sdu bih, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP BIH, FTV, Zlatko Lagumdžija, snijeg, Sarajevo, Zlatko Lagumdžija, Zoran Milanović, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, slučajni prolaznik, Sejdić i Finci, dogovor, Zlatko Lagumdžija, Bojan Šunjić, kolumna, UDBA, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Emir Suljagić, SDP BIH, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija političar, Zlatko Lagumdžija, Ivo Sanader, BIH
Proći će godina dana a Nikola Špirić i ministri ne moraju pakirati stvari. Vjerojatno to neće morati još jako dugo napraviti. Novi susret šestorice čelnika nakon jučerašnjeg sastanka u Brčkom nije niti dogovoren. I na jučerašnjem sastanku u Brčkom bošnjačke stranke pokušale su ponovno sugovornike iz srpskog i bošnjačkog naroda uvesti u istu vrstu trgovine na štetu Hrvata kakva je nelegalno provedena na razini Federacije BiH kako bi bošnjački SDP pod svaku cijenu oteo Hrvatima jednu poziciju ili pak trećinu čelnih pozicija u agencijama.

Više prijedloga

Samo ozračje na sastanku nije bilo konfliktno, ali jednako tako nije donijelo nikakva dogovora. Kako Večernjak saznaje od sudionika sastanka, najprije je Bosić izvadio ‘kompromisnu ponudu' prema kojoj bi legitimnim hrvatskim predstavnicima iz dva HDZ-a pripala premijerska pozicija, jedno hrvatsko i mjesto ministra iz reda ostalih. Drugi dio paketa bila je precizna ponuda srpskim, odnosno bošnjačkim strankama koji su činila tri, odnosno četiri ministarska resora. Naime, prema tome prijedlogu, onome bloku kojemu pripadnu vanjski poslovi dobiva tri resora, dok pak četiri resora idu onoj strani koja bi vodila Ministarstvo financija. Čak i mogućnost da bira između dvije ponude, prije svih, odbio je Zlatko Lagumdžija, čelnik SDP-a BiH, tvrde sudionici razgovora. Istodobno, oko ovoga koncepta u prvome dijelu trosatnoga sastanka nisu se očitovali predstavnici dva HDZ-a u BiH ne iznoseći svoje stajalište. 
Nakon dužeg otezanja i postavljanja novih uvjeta od Lagumdžije, uslijedio je iznenadni i kompromisni prijedlog Sulejmana Tihića da legitimnim hrvatskim predstavnicima iz dva HDZ-a pripadnu sve tri pozicije od čelnog čovjeka državne vlade te dva nešto slabija ministarstva. Kada se činilo da bi se dogovor mogao postići i razriješiti kriza jer je usuglašen koncept raspodjele vlasti, ponovno je s novim zahtjevima sve minirao Lagumdžija. Naime, čelnik SDP-a BiH je inzistirao na tome da pod svaku cijenu Hrvatima otme dio pozicija. Naime, tražio je zamjeničke pozicije u Vijeću ministara za SDP, kao i da trećina svih čelnih mjesta u državnim agencijama popune SDP-ovi Hrvati. Tu je sastanak praktično puknuo. I dok su se sudionici sastanka dogovorili kako neće izlaziti u javnost s detaljima sa sastanka, čelnik SDS-a Mladen Bosić napravio je "gaf" kazavši novinarima da je srpska strana bila spremna čak popustiti i oko pozicije Ministarstva vanjskih poslova, na što je vrlo žustro reagirao čelnik SNSD-a Milorad Dodik kazavši da je to bio radni prijedlog i da srpska strana ne odustaje od četiri ministarstva, među kojima su i vanjski poslovi. I dok predstavnici srpskih i hrvatskih stranaka predlažu jedno, a na izvjestan način priključio im se i Sulejman Tihić iz SDA, Zlatko Lagumdžija ostao je na konceptu dominacije, što se pokazalo na primjeru Federacije BiH gdje su Hrvati posve isključeni iz vlasti.

Repriza Federacije BiH

Ovdje je primijenjen koncept nametanja političke volje jednoga naroda što se sada želi postići i na razini države BiH. No, dok je takvo što pošlo za rukom namatenjem i uvlačenjem međunarodne zajednice u igru eliminiranja Hrvata, dotle na razini države to teško može proći upravo zbog toga što isti koncept vlasti da legitimni predstavnici, odnosno one stranke koje su dobile većinsku potporu naroda budu u vlasti zagovaraju i srpske stranke. Koncept buduće vlasti ustvari oslikava kakva će biti budućnost Bosne i Hercegovine. Hoće li to biti država u kojoj je dopuštena majorizacija brojnijih ili pak zemlja ravnopravnih naroda.

izvor: večernji list