"SDA je prateći vokal SDP-a": "Platformaši" vuku loptu u nogama Slave Kukića koliko god mogu

Upozorio je da će to dovesti do stagnacije BiH, kao i po pitanjima europskih integracija.

"Od aplikacije nema ništa dok ne bude riješeno nekoliko uvjeta koji su već svima poznati. Očita je namjera platformaša da vuku loptu u nogama Slave Kukića koliko god mogu. To je gušenje utakmice", kazao je Radojičić.

NN: Koje pozicije bi trebale pripasti SDP-u u Vijeću ministara BiH po principu rotacije koji zagovara RS, ako već ne Ministarstvo vanjskih poslova (MVP)?

RADOJIČIĆ: Nema nikakvog dogovorenog principa po kojem se mijenjaju ministarska mjesta i zato imamo ovaj problem. Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), po principu rotacije, ne bi trebalo pripasti Srbima nego Hrvatima, ako bismo gledali rotaciju. Po tom principu sada bi Hrvati trebali dati i predsjedajućeg i ministra obrane, ministra vanjskih poslova i još jednog ministra. Ali to nije moguće. Ali mi inzistiramo na MVP-u naprosto zbog ogromnih grešaka koje je Sven Alkalaj napravio u protekle četiri godine i to je glavni motiv RS.

NN: Je li za SNSD prihvatljivo da Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, recimo, dobije poziciju zamjenika ministra vanjskih poslova?

RADOJIČIĆ: Ma to nije prihvatljivo za Lagumdžiju! Mislim da Zlatko uopće neće biti ni u jednom Vijeću ministara. SDP je faktički nezainteresiran za Vijeće ministara. Sve je ovo jedna igra u kojoj je SDP prvi put potpuno fokusiran samo na FBiH. Dakle, državna razina Zlatka marginalno interesira i on igra na faktor vremena u kojem želi ili razbiti srpske i hrvatske stranke izvlačeći pojedince i stranke, ili isprovocirati međunarodnu zajednicu koja će izgubiti strpljenje i u jednom momentu nametnuti nešto. To je bitno različita situacija u odnosu na sve ove ranije godine. Ovo sa Slavom Kukićem i što SDP radi se pokazalo kao čisto gubljenje vremena. Ukoliko Kukić u srijedu dobije većinu od ukupnog broja u Zastupničkom domu, a u toj većini nema nijedne srpske ruke i jedna ili dvije hrvatske, to je jako loša poruka za BiH i to bi trebali shvatiti u SDP-u i pogotovo u SDA, koja je sada samo pratitelj Zlatkove politike.

NN: Što se to događa sa SDA?

RADOJIČIĆ: To je jedna velika stranka koja je potpuno izgubila identitet. Očito je da je želja SDA da ostane u vlasti i da to ostvari sa Zlatkom dovela do toga da oni potpuno pristanu na poziciju pasivnog pratitelja. Jer SDA je nakon izbora potpuno bezlična i pojavljuje se samo kao prateći vokal SDP-a. To je očito cijena ulaska u vlast sa Zlatkom - šutiti i pratiti. Potpuno je za nepovjerovati da se jedna tako velika stranka ovako ponaša.

NN: Znači, teško je očekivati da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU?

RADOJIČIĆ: Od aplikacije nema ništa dok ne bude riješeno nekoliko uvjeta koji su već svima poznati. Očita je namjera platformaša da vuku loptu u nogama Slave Kukića koliko god mogu. To je gušenje utakmice. Ali, parlament je konstituiran i on bi mogao raditi. Ono što je ušlo u parlamentarnu proceduru treba završiti u parlamentu s ovom tehničkom vladom. Problem je što sadašnja tehnička vlada nema većinu u parlamentu i što bi njeni prijedlozi lako padali. Ali alternativa je da nema ničega.

NN: Ima li bilo kakvih kontakata između SNSD-a i SDP-a?

RADOJIČIĆ: Nikakve izravne komunikacije na razini rukovodstava nema. Postoje ponovo inicijative naših socijaldemokratskih prijatelja, jer su obje stranke u Socijalističkoj internacionali, da se nešto pokuša uraditi, ali bez jakog intenziteta jer je razina animoziteta između ove dvije stranke takav da nitko ne želi ući u nešto što je unaprijed osuđeno na propast. Naprosto, nema komunikacije. Svatko živi u svom paralelnom svijetu.

NN: Na čelu ste parlamenta RS, pa možete li reći ima li novina nakon prvog kruga strukturiranog dijaloga u vezi s bh. pravosuđem?

RADOJIČIĆ: EU je dostavila upitnik o stanju u pravosuđu u BiH. Rok organima entiteta i BiH za pripremu odgovora je do kraja kolovoza. Nakon toga očekujemo naredni sastanak kada u Europskom povjerenstvu dobiju i procijene odgovore. Bitna točka je i priprema godišnjeg izvješća EU za BiH koje bi trebalo biti u listopadu ili studenom. Tada bi po nekom optimističkom viđenju bio gotov i prvi set preporuka. Kada je riječ o kompletnoj strukturi koja treba biti urađena, ukinute ili preuređene neke institucije, to će potrajati malo duže. Razlika između pristupa EU i ono što smo navikli kroz pristup međunarodne zajednice do sada, moj je dojam da Europa neće nametati. Do sada smo navikli da nam OHR dođe, donese rješenje i objašnjava kako je to jedino moguće. Europljani će postaviti okvire i standarde, ali ne očekujem da će rješavati problem strukture.

NN: Kakav je Vaš dojam o zainteresiranosti federalne strane?

RADOJIČIĆ: Moj dojam je da je federalna strana bila potpuno nespremna i da je jedino njihovo očekivanje i namjera bila uključiti OHR i poništiti zaključke Narodne skupštine RS, da budu uvedene sankcije i neke mjere i da nema nikakvog dijaloga i nikakvih promjena u pravosuđu. A kad se ništa od toga nije dogodilo, kad je počeo dijalog, onda je federalna strana u to nekako upala bez razrađenog koncepta, argumentacije i prijedloga. Jedino o čemu su pričali je da je potreban vrhovni sud, ali ispod te priče, osim jedne ili dvije floskule, nije bilo argumentacije. Kada shvate da je to ozbiljna priča moraće ući u izradu svojih principa i prijedloga pod uvjetom da postoji zainteresiranost za europske integracije. Ukoliko bude nastavljena ovakva politika gotovo potpune nezainteresiranosti za državnu razinu onda naravno od europskih integracija nema ništa i to će biti jedna nova realnost u BiH.

NN: Što sada mislite o daljem radu OHR-a?

RADOJIČIĆ: Umorna i potrošena institucija. OHR će se od kolovoza naći u jednoj čudnoj i nevjerojatnoj situaciji jer će novi europski voditelj misije preuzeti i dužnost specijalnog predstavnika EU i ukoliko ta zbrka i konfuzija ne budu raščišćene, mi od kolovoza u BiH možemo imati dva visoka predstavnika! Međunarodna zajednica treba što prije raščistiti ovu zbrku koju je napravila s visokim predstavnikom koji je u stagnaciji i s novodolazećim europskim predstavikom koji ili će biti postavljen na neke stabilne noge ili će izgorjeti prije nego li uđe u neke ozbiljne političke poslove što bi onda jako oštetilo europski kredibilitet u BiH. Ja sam spreman kazati da u ovom momentu ne postoji nikakav koncept u međunarodnoj zajednici što će raditi OHR, a šta novi šef izaslanstva. Može se desiti još veća konfuzija u kojoj bi na najvećoj šteti bio kredibilitet EU ukoliko to ne bude raspetljano.

Špekulacije u vezi s Dodikom

NN: Kako komentirate napise u nekim federalnim medijima o "preporuci" Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i predsjedniku RS, da se povuče s pozicije do kraja godine?

RADOJIČIĆ: Radi se o špekulacijama koje su ponovo krenule iz nekih federalnih medija. Postoji konstantno neka vrsta specijalnog rata u kojem se proizvode manje ili veće podvale koje onda, nažalost, naiđu na prenošenje bez komentara i provjera i u RS. Nije bilo nikakvih najava izravnih ili neizravnih od strane međunarodne zajednice takve vrste prema nama. Pretpostavljam da se radi o vršenju ponovnog psihološkog pritiska na Dodika i na RS kako bi kod federalnog mnjenja bio stvoren ambijent da je na RS i Dodika takav pritisak da se mora popuštati i praviti neke ustupke. Takva vrsta psihološkog napada tipa "propali su", "sutra će biti smijenjeni". Nažalost, na tu priču se prima dio stranaca koji čita ili gleda te federalne medije.

nezavisne novine