SDA i HDZ BiH dogovorili podjelu Mostara i Travnika na općine

Travnik, Mostar, podjela, HDZ BiH, SDA BIH, Sulejman Tihić, Dragan Čović
Naime, kako je za Oslobođenje kazala Lidija Bradara, predsjednica srednjobosanskog županijskog odbora HDZ-a BiH, već postoji i elaborat uspostave općine u Travniku u kojoj će Hrvati biti većina.

''Stav HDZ-a BiH je da Mostar treba biti uređen kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u zemlji, ili da i u drugim općinama ili gradovima možemo primijeniti rješenja iz Mostara. Na tragu toga, Travnik već ima i izrađen elaborat uspostave općine s hrvatskom većinom. No, još je rano o tom govoriti detaljnije. Kroz dogovore o Mostaru, dogovaramo, naravno, i ustroj Travnika na isti način'', izjavila je Bradara te dodala kako je s predsjednikom srednjobosanske SDA Salkom Selmanom dogovrila da se ništa ne komentira sve dok se ne postigne i konačan dogovor o budućnosti Mostara i Travnika.

''U sljedećih desetak dana ćemo imati i poptisan sporazum. Pregovori su u tijeku i sva sporna pitanja su na stolu. Hercegovačko neretvanska i Srednjobosanska županija su povezane i vlade tih županije trebale bi jedna drugoj biti zrcalo'', izjavila je Bradara.

Naime, kako navodi Oslobođenje, prema dogovoru koji su ranije postigli predsjednici SDA i HDZ-a BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović, Vlade HNŽ-a i SBŽ-a bi jedna drugoj trebale biti slika u zrcalu. Odnosno, ona ministarstva koja u HNŽ vode Hrvati, u SBŽ-u bi vodili Bošnjaci, i obratno.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je Oslobođenju potvrdio kako je za HDZ BiH prihvatljiva podjela Mostara na općine, ukoliko se isti princip primijeni i u drugim jedinicama lokalne samouprave u zemlji, konkretno u Travniku.

''Mogu kazati da tražimo da se pitanje Mostara principijelno riješi na način da se i drugim općinama i gradovima u FBiH pruži ista mogućnost preustroja. To je naš princip. Znam da je bilo više sastanaka na tu temu između županijskih organizacija dviju stranaka, no nisam u njima sudjelovao'', izjavio je Lovrinović.

Selman, pak, nije želio komentirate mogućnost podjele Travnika i Mostara na nacionalno dominantne općine.

''Razgovora oko toga nije bilo, a ne znam kada će to doći na red. Zaista nisam informiran'', kazao je Selman.

Oslobođenje pak navodi kako ovo rješenje ima podršku hercegovačke SDA, no veliki otpor pružaju čelnici SDA u središnjoj Bosni.

''SDA i HDZ BiH su dogovorile da se u ove dvije županije vlade ubuduće formiraju po sistemu zrcala. Tako bi ona ministarstva koja u HNŽ-u vode Hrvati, u SBŽ-u vodili Bošnjaci. Time bi se riješio problem dugotajnog i redovito iscrpljujućeg procesa formiranja vlasti u ovim županijama. Zajedno s tim izmjenama, provela bi se i presuda Ustavnoga suda BiH za Mostar. Ovo bi bio veliki uspjeh za HDZ BiH, jer je politička pozicija Hrvata u središnjoj Bosni jako loša. Dobijanje jedne općine u Travniku s hrvatskom većinom Čović namjerava prikazati kao ogroman uspjeh HDZ-a u očuvanju pozocije tamošnjih Hrvata'', kazao je neimenovani izvor Oslobođenja iz GO HDZ-a BiH Mostar.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je još 2011. godine presudio kako je nužno izjednačiti vrijednost glasa svakog stanovnika Mostara, bez obzira u kojem dijelu grada stanovao i nije govorio ništa o reorganizaciji grada.

Sud je utvrdio kako su neustavne odredbe Izbornoga zakona BiH i Statuta Grada Mostara, prema kojima se do sada iz šest gradskih područja biralo po tri vijećnika jer spomenuta područja imaju drastično različiti broj birača.

Ustavni sud je naložio Parlamentu BiH da usvoji nova izborna pravila za Mostar, odnosno da izmijeni Izborni zakon BiH, a tek potom je Gradsko vijeće Mostara trebalo donijeti i odgovarajuće izmjene gradskog Statuta. No, to se do danas nije dogodilo.

Iz HDZ-a BiH su, pak, do sada nebrojeno puta poručili kako ne žele da Mostar bude iznimka u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u zemlji, tražeći da se grad uredi kao i sve ostale općine u zemlji, dok su iz SDA tražili uspostavu nacionalno dominantnih općina.