SDA demokracija: Bošnjaci ne mogu prihvatiti princip jedan čovjek, jedan glas u Mostaru

...'Bošnjaci jednostavno ne mogu prihvatiti princip jedan čovjek, jedan glas u Mostaru'', piše Dnevno.ba.

Izetbegović je potvrdio kako su SDA i HDZ BiH ''gotovo'' podijelile Mostar, no kazao je kako Travnik neće biti podijeljen, kako tvrde iz HDZ-a BiH.

''Mostar je grad slučaj i on je dio mirovnih sporazuma. Ne moraju biti dvije općine, niti moraju biti podijeljene po Neretvi. U tom gradu moramo priznati da reintegracija nije uspjela u potpunosti. Općine moraju biti, a nije bitno koliko će ih biti'', rekao je izbjegavajući previše govoriti o Mostaru.

Umjesto toga, istaknuo je svoje zasluge i, kako je rekao, značaj doprinos provedbi presude Sejdić-Finci.

''Najveći napredak u provedbi presude Sejdić-Finci postignut je u zadnjih 40-ak dana, otkad ja u njima sudjelujem'', kazao je Iztbegović u intervjuu kojeg je dao Senadu Hadžifejzoviću u emisiji Face to Face.

Dodao je i kako bošnjački blok lidera, u kojem su pored njega, odnosno Tihića, i Radončić te Lagumdžija, ima model provedbe presude Sejdić-Finici koji ''u potpunosti izlazi u susret Hrvatima.''

''Siguran sam da ćemo ovim modelom koji predlažemo uspjeti riješiti njihovu frustraciju. Bošnjaci ne žele ponovno majorizirati Hrvate. Da to učinimo stavili bismo bombu pod BiH. Naš prijedlog jamči skoro sve Hrvatima, ali ne i 100 posto. Ništa ovdje ne može 100 posto, jer sada imamo i četvrtog igrača. Imamo Sejdića i Fincija. Bošnjaci su sazreli i ne žele provoditi nikakvu hegemoniju nad Hrvatima'', izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je i kako u izborima za članove Predsjedništva BiH svaki glas mora vrijediti isto, te da glas Hrvata ipak naposljetku ne može vrijediti više od glasa Bošnjaka.

Izetbegović je otkrio i kako u BiH živi oko 50 posto Bošnjaka te kako ih u RS-u ima 15 posto. Hrvata u RS-u ima između četiri i pet posto, a Srba u FBiH čak i manje. Odmah je dodao i kako je mali broj Srba u FBiH posljedica pogubne srpske politike.

No, izjavio je kako sami broj Bošnjaka neće utjecati na formiranje politike koju će voditi bošnjačke stranke.

''BiH nije domovina Bošnjaka. Ovo je zemlja sva tri naroda i BiH je domovina sva tri naroda'', izjavio je.

Govoreći, pak, o posljednjoj aferi u kojoj se povezuje s nizom političkih ubojstava, pa i onim Joze Leutara, Izetbegović je rekao kako je to pokazatelj da živimo u bolesnome društvu.

Bolesna je i nebulozna stvar povezivati mene s političkim ubojstvima, kazao je, te dodao kako ga s političkim ubojstvima povezuju Fahrudin Radončić, Mirsad Kebo i Dominik Ilijašević Como.

Isto tako, rekao je kako teške optužbe koje mu na teret stavlja Radončić , nisu zapreka političkoj suradnji.

''U stanju sam svašta podnijeti. Naša je stvarnost da ponovno sjedamo za isti stol. To smo učinili i oko Konjević polja. Ja imama smirujuću ulogu, što je rijetkost na Balkanu. Valjda tako djelujem na ljude'', kazao je bošnjački član Predsjedništva.

Nije pak želio odgovoriti na pitanje ''tko je prvi u Bošnjaka'', kazavši kako je Bošnjacima potreban ''tim lidera''.