Savezna potražna vježba na Hutovu Blatu

vježba, Hutovo blato
Domaćin vježbe je HGSS Čapljina i Park Prirode Hutovo Blato. Tema vježbe koja će okupiti sve spasilačke službe Saveza je potraga za dvojicom izgubljenih ribara koji su nakon nevremena nestali.

Na vježbi će sudjelovati, pored spasilačkih službi Saveza, FUCZ, CZ HNŽ, policija iz PP Čapljina, vatrogasne postrojbe iz Čitluka i Stoca, osoblje PP Hutovo Blato...

Prije same vježbe na terenu, održati će se i dva predavanja na teme ICAR i NICS koje će prirediti Ana Božić, instruktorica GSSuBiH i Nedžad Bajraktarević pripadnik FUCZ.

Pored kopnenog dijela potrage, predviđeno je i traganje na vodi i pod vodom koje rade pripadnici Interventne Spasilačke Službe ( ISS ) iz Mostara. Tragat će se i sa psima i dronovima. U završnom dijelu vježbe je predviđena evakuacija povrijeđenog putem Tirolske prečnice koju priprema speleo-spasilački tim GSSuBiH.

Drugog dana vježbe, u nedjelju nastavljaju se aktivnosti na predavanjima i vježbama rada sa GPS uređajima, instalacija programa NICS, i dalje slijedi sastanak Savjeta stanica na kojem će sve spasilačke službe analizirati svoje aktivnosti kroz godinu i primjećivati zajedničke probleme te načine kako ih prevazići.

U subotu uvečer, nakon vježbe u terenu, planirana je zakuska uz roštilj i druženje, dodjele diploma i značaka zaslužnim spašavateljima.