Saudijska Arabija zainteresirana za turizam u BiH

Saudijska Arabija zainteresirana za turizam u BiH
hercegovina.info

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupni posjet veleposlanicu Kraljevine Saudijske Arabije Hani Abdullah Mominah.

Ministar Turković naglasio je važnost koju BiH pridaje suradnji sa Saudijskom Arabijom te istaknuo interes za unapređenjem ekonomske suradnje i pozvao predstavnike saudijskih fondova i poslovne ljude da nastave ulagati u BiH, za što postoje različite mogućnosti u područjima namjenske industrije, bankarstva i financija, poljoprivrede industrije hrane.

Ministar je naglasio mogućnosti ulaganja u poljoprivredne projekte, posebice za proizvodnju organske hrane, ali i za trgovinu robom široke potrošnje. Turizam je istaknut kao poseban potencijal, s obzirom na veliki interes saudijskih državljana za posjetu Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu raspravljalo se i o mogućnosti pojednostavljenja viznog režima za vlasnike putovnica obje zemlje.

Ambasador Mominah čestitao je ministru Turkoviću na preuzimanju ove vrlo važne dužnosti i izrazio nadu da će se bilateralni odnosi između BiH i Saudijske Arabije razvijati na obostranu korist dviju zemalja. Veleposlanik je naglasio važnost posjeta na visokoj razini, rad na sklapanju međudržavnih sporazuma u različitim oblastima, kao i napore na povećanju broja posjetitelja iz njegove zemlje u Bosni i Hercegovini.

Ministar Turković podsjetio je veleposlanika na otvoreni poziv saudijskom ministru vanjskih poslova princu Faisalu bin Farhanu Al Saudu da posjeti BiH od prije nekoliko godina, te izrazio nadu da će se ova posjeta uskoro realizirati, priopćilo je Ministarstvo javnih poslova BiH.