Sastanak "Šestorke" u Mostaru- Oprečni stavovi o načinu izbora Predsjedništva BiH

Osim evidentnog razlaza u vezi s proračunom, stranački čelnici još su na potpuno suprotnim stranama kada je u pitanju provođenje presude "Sejdić - Finci", koja je ključni preostali europski uvjet.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je jučer da je protiv asimetričnog rješenja, odnosno prijedloga da se članovi Predsjedništva BiH različito biraju u Federaciji BiH i RS, te da će istrajati u protivljenju proračunu.

- Tko će braniti BiH ako mi izađemo iz Vijeća ministara BiH? Tko će se brinuti o BiH? Mi nećemo zbog dvije ministarske i jedne zamjeničke fotelje izdati principe i raditi protiv interesa BiH - rekao je Tihić.

S druge strane, potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić kazao je da dvoji je li SDA kroz posljednja zbivanja pokazala koliko je za državu ili je to nastavak političke igre, prenosi Dnevni avaz. Što se tiče stava SDP-a o načinu biranja Predsjedništva, Hadžić kaže da asimetrična rješenja nisu prihvatljiva ni za ovu stranku. Hadžić dodaje da je očito kako se ponovo priprema atmosfera "uzmi ili ostavi". Predsjednik RS Milorad Dodik potvrdio je, nakon susreta sa srpskim strankama jučer u Banja Luci, da će u Mostaru tražiti da se "raščisti pitanje proračuna".

- Na dnevni red stavit ćemo ono što smo ranije dogovorili, da vidimo kako te stvari stoje. Vidjeli ste da pet lidera iznosi jedan stav o proračunu, a Tihić drugi, i još kaže da lažemo - rekao je Dodik, uz opasku da će na sastanku biti govora i o statusu SDA u vlasti i parlamentarnoj većini.

On je kazao da su svi suglasni da rješenje za FBiH trebaju osmisliti politički faktori iz tog entiteta, ali da RS ostaje pri neposrednom izboru člana Predsjedništva BiH, sugerirajući da nema ništa protiv asimetričnog rješenja.

Domaćin današnjeg sastanka, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, očekuje da će lideri šestorke stvoriti pretpostavke za provođenje presude "Sejdić - Finci".

- HDZ će predložiti mogućnost neizravnog izbora članova Predsjedništva BiH. Ostali smo otvoreni i za mogućnost izravnog izbora, uz uvjet da u FBiH postoje dvije izborne jedinice kako bi se izbjeglo da jedan narod drugome bira člana Predsjedništva - rekao je Čović i dodao da je ova stranka stavila i mogućnost asimetričnog rješenja izbora članova Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba