FOTO  Sastanak ministra Hercega s predsjednikom Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača FBiH

Sastanak ministra Hercega s predsjednikom Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača FBiH

... proizvođača F BiH, ORGANSKO FBIH.

Glavna tema razgovora bila je trenutna  situacija na polju organske proizvodnje, te suradnja na IV. Međunarodnom sajmu organske proizvodnje i ekoturizma-Dani maline 2010,  koji će pod visokim pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma biti održan 2. i 3. srpnja u Novom Travniku. G. S. Herceg je upoznao ministra Hercega s trenutnom situacijom, te istaknuo važnost suradnje proizvođača i kupaca u razvoju organske proizvodnje. - Od samog početka suradnja s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma je bila na najvećoj mogućoj razini, što bi moglo poslužiti za primjer i drugim predstavnicima vlasti kako se ostvaruje uspješna suradnja s privatnim i nevladinim sektorom. Također je vrlo  važno probuditi i svijest kod naših proizvođača o postojanju potražnje za organskim proizvodima. Moramo razvijati organsku proizvodnju ukoliko želimo izvoziti na tržište EU, ali i kako bi očuvali čist i zdrav okoliš i zaposlili stanovništvo u ruralnim područjima, kazao je Sead Herceg zahvaljujući Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministru Hercegu osobno, na nesebičnoj podršci i prepoznavanju važnosti IV. Međunarodnog sajma organske proizvodnje i ekoturizma - Dani maline 2010. - Organska proizvodnja je održiv, prijateljski po okoliš, društveno prihvatljiv i ekonomski održiv sustav proizvodnje. Bosna i Hercegovina ima odlične preduvjete za razvoj organske proizvodnje.  To proizlazi iz nezagađenosti poljoprivrednih površina  i usitnjenosti domaćinstva sa zaokruženim ciklusom biljne i stočarske proizvodnje, bez specijalizacija u proizvodnji. S druge strane, razvoj ekskluzivnog turizma zahtijeva ponudu visoko vrijedne hrane koja plasirana na taj način ima i do četiri puta veću cijenu, naglasio je ministar Herceg.

Tijekom sastanka obostrano je konstatirano, kako je neophodno nastaviti sa poticajima ovom vidu proizvodnje i omogućiti certifikaciju organskih proizvoda  te registraciju ovakvih proizvoda, ali i kroz izmjenu postojeće legislative olakšati pristup organskih proizvoda velikim prodajnim  centrima. Prijedlog Zakona o organskoj proizvodnji, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, ima opću podršku i usklađen je sa europskom praksom i standardima, što bi trebalo unaprijediti ovaj vid proizvodnje  i učiniti ga samoodrživim. - Drago mi je što smo se ponovno sreli i što će Federalno ministarstvo okoliša i turizma  biti dio ovoga važnoga projekta, kako bi zajedničkim  snagama i suradnjom na obostrano zadovoljstvo osnažili cjelokupnu priču oko organske proizvodnje i ekoturizma, za dobro onih koje Vi zastupate, ali  i za dobrobit cijele Bosne i Hercegovine.

 

-Podržali smo oko 150 različitih manifestacija i nije nam uopće bitna nikakva regionalna, nacionalna ili bilo kakva druga umjetna podjela; jedino što nam je bitno - to je kvalitetan turistički proizvod, a „Dani maline" u Novom Travniku, kojem je genarlni pokrovitelj Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a u sklopu kojih će se održati IV .Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma, predstavljaju jednu čvrstu kariku u lancu Dana trešnje u Mostaru, Dana jabuke u Goraždu, Putova maslina, pršuta i vina u Čapljini i mnogih drugih značajnih manifestacija koje imaju za cilj kvalitetno povezati eko turizam s organskom proizvodnjom, kako bi se na najkvalitetniji način predstavila i promovirala izvorna domaća ponuda. Cilj nam je da,  kroz disperziju naših aktivnosti u svakoj regiji,  imamo jedan jak sajam koji će osnažiti turističku ponudu-istaknuo je ministar Herceg na kraju današnjeg sastanka.