Sarajevski plan: Oteti komad hrvatskog zemljišta i na njemu izgraditi tursko-bosansku luku

Međutim, kako bi to uopće došlo na dnevni red treba "oteti" dio hrvatskog teritorija u Malostonskom zaljevu, što Zoran Milanović gleda kao " na svađu oko gomile kamenja".

Međutim, natpisi sarajevskog dopisništva turske agencije Anadolija otkrivaju kako je riječ o mirnodopskom nastavku ratne operacije Armije BiH "Neretva 93″ kojom je tadašnje bošnjačko vodstvo na čelu sa Alijom Izetbegovićem želilo domoći Neuma. Analizirajući poteze aktualnih vlasti u Sarajevu stječe se dojam kako je riječ o široj diplomatskoj inicijativi u kojoj značajnu ulogu igraju Turska i Velika Britanija, te aktualna nelegalna Vlada Federacije BiH, kao i udruga Pomorsko društvo BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Pomorsko društvo BiH sa sjedištem u Sarajevu, kao ispostava bošnjačkih središta moći, intenzivno zagovara izgradnju luke Neum u suradnji s Turskom, što smatraju strateškim interesom države BiH, bez obzira što politički predstavnici Hrvata u BiH kao i lokalna zajednica u Neumu ne žele ni čuti za ovakav scenarij.

Sav prekomorski i prekooceanski uvoz i izvoz Bosna i Hercegovina bi mogla ostvarivati preko luke Neum, što će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti neophodno, jer će BiH imati ograničeno korištenje luke Ploče, smatraju pripadnici velikobošnjačkih intelektualnih krugova.

Studija već napravljena

Tako Bakir Tanović, predsjednik jedne sarajevske udruge pompozno nazvane "Pomorsko društvo BiH", u izjavu za tursku agenciju Anadolija tvrdi da sve razine vlasti ideju o gradnji luke Neum moraju shvatiti krajnje ozbiljno.

"Mi smo napravili predfizibiliti studiju za izgradnju luke u Neumu. Prema našem prijedlogu, izgradnja luke trajala bi najviše godinu i po dana. Dalje, na željezničku prugu koja je u sklopu jadransko-jonske magistrale, od Čapljine do Hutova blata, na dužini 10 km, trebalo bi povezati Neum s Hutovim blatom", rekao je Tanović, ne skrivajući uopće kako je riječ o ciljevima navedenim i u ratnoj operaciji Neretva 93.

Agencija Anadolija također podsjeća kako je posljednja rasprava o luci Neum održana prije tri mjeseca, kada je plan Pomorskog društva prihvaćen i uvršten u prostorni plan Federacije BiH kao posebno područje luke u malostonskom zaljevu dužine 10,5 km, ne naglašavajući pri tome kako to pitanje nije uopće u ustavnoj nadležnosti Federacije BiH, nego u isključivoj nadležnosti županija.

Međutim, i unatoč tome Bakir Tanović je uvjeren kako luka Neum ima sve predispozicije da postane najrazvijenija luka na Jadranu - po dubini mora, koja iznosi u prosjeku 23 metra, što je jedna od najvećih dubina na Jadranu, i po prilazu s obzirom na to da bi se nalazila u zaljevu i ne bi bilo prijetnji od velikih valova.

Ističući kako u projekt treba krenuti što prije, Tanović je naglasio da je najprije potrebno odrediti granicu s Hrvatskom, teritorijalne vode, izlazak na otvoreno more i izgraditi koridor kroz Neum.

Koridor Vc okrenuti prema Neumu

Pomorsko društvo je predložilo da se jedan krak autoceste odvoji od Počitelja izravno prema Neumu.

"Ako Koridor Vc ne završi u Neumu i ako u tom gradu ne bude izgrađena luka, naša paneuropska trasa neće se materijalno isplatiti, niti će ostvariti svoj osnovni cilj, povezivanje Jadranskog mora s Baltikom", kazao je Tanović.

"Prema raznim studijama, poput one koju je pravila britanska firma ‘Scott Wilson', koja je izradila razvojni plan Koridora Vc, predviđa se da će u budućnosti većina transporta ići vodenim putem. Ono što je još ustanovljeno prema toj studiji je da su luke u cijelom Jadranu veoma malo iskorištene. Trenutno vlada veliki interes da se sve luke od Soluna do Trsta poboljšaju i omogući veći transport kroz njih", kazao je Tanović.

Pregovori s Turskom počeli 1997.

Anadolija također podsjeća kako je 1997. godine tadašnji federalni ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković poslao pismo ministru prometa i komunikacija Turske Bin Aliju Jildirimu s prijedlogom da se turski kapital uključi u projekt luke Neum.

"Ja sam išao u Ankaru u pratnji Husejina Kansua, koji je bio zastupnik u parlamentu tada. Bili smo na sastanku s ministrom Jildirimom, koji mi je rekao da zbog tadašnje političke situacije u Turskoj, koja nije bila riješena u smislu kako je to danas slučaj, nema mogućnosti da izgradnja luke Neum uđe u plan investiranja Turske", rekao je Tanović.

Ministar Jildirim ga je uputio na zamjenika direktora agencije TIKA Musu Kulaklikaju, s kojim se i sastao nekoliko puta, ali bez konkretnih rezultata.

"Želim reći da sada postoji otvoren put da Federacija ili iz vlastitih sredstava angažira i pronađe način da izgradi ovu luku i prugu, ili koncesijama. U svakom slučaju, treba se odlučiti na to, jer postoji mnogo mogućnosti", naglasio je Tanović.

Anadolija također navodi kako se u međuvremenu oglasio načelnik općine Neum Živko Matuško, koji je poručio da stanovnici i lokalna vlast Neuma neće dopustiti gradnju luke, tvrdeći da bi ona uništila turističku orijentaciju Neuma i ugrozila biljni i životinjski svijet u malostonskom zaljevu.

R.Horvat/posusje-online.com