Sarajevski Dani: Dodik je milijune eura pohranio u inozemstvu

Uhićeno sedam vehabija,  A ON?", provokativni je naslov objavljen na naslovnoj stranici novog broja sarajevskoga tjednika "Dani", kako prenosi portal Dnevnik.ba.  Naslovna ilustracija je fotomontaža premijera Republike Srpske Milorada Dodika s karakterističnom bradom koju nose pripadnici selefijskog pokreta u BiH.

Protiv Dodika i još nekoliko dužnosnika i gospodarstvenika RS već se mjesecima vodi istraga koja je, pišu Dani, došla do neočekivanih dokaza: idući za tragovima novca koji je iz RS prebacivan na račune u inozemstvu, istražitelji predvođeni slovenskim tužiteljem Harijem Furlanom otkrili su u offshore bankama  više milijuna eura koji se dovode u izravnu vezu s Dodikom i njegovim bliskim prijateljem Slobodanom Stankovićem, vlasnikom Integrala i još nekoliko firmi. Istraga koju SIPA i Tužiteljstvo BiH vode protiv Milorada Dodika i ostalih fokusirana je na izgradnju zgrade RTRS-a, izgradnju Administrativnog centra i izgradnju autoceste Banja Luka - Gradiška.

Dani su pisali o bankovnim računima, brojnim stanovima, kućama, poslovnim prostorima, firmama, plantažama, lovištima, košarkaškom klubu, radijskim stanicama, stotinama tisuća hektara obradivog zemljišta te dionicama u brojnim poduzećima i bankama. Radi se o imovini u BiH, Srbiji, Grčkoj vrijednoj preko 200 milijuna eura, a čiji su vlasnici, tvrde, pored samog premijera i članovi njegove obitelji te bliski prijatelji i poslovni partneri.

Odmah nakon što je iz SIPA otišlo prvo izvješće o njegovim nedjelima, Dodik je pokrenuo žestoku kampanju protiv Dragana Lukača, tadašnjeg zamjenika direktora SIPA koji je predvodio tim zadužen za istragu, pišu Dani. Nakon što mu je istekao mandat na dužnosti koju je obnašao, Lukača su premjestili na nižerangiranu poziciju, a da nitko iz međunarodne zajednice nije reagirao. Potom su iz Odjela za kriminal Tužiteljstva BiH protjerani stranci, nakon čega je otišao i Furlan.

vecernji.hr