Sarajevska Tragikomedija i Naša Ispaštanja

Sarajevo, Neredi
Kao u sportu, tako i u životu, kolo sreće se neprestano okreće. Isto tako, kolo nesreće se neprestano okreće. Pazi što drugom želiš ...

Cijela se sportska i nesportska javnost zgražavala nad samom pomisli kako će ovu srijedu neljudske ustaške horde prelaziti Neretvu i žariti i paliti svijet kakvog ga mi  poznajemo. Gadile su nam se najave susreta, koje spominju samo "navijačke" labilnosti, dok jasno kao dan, mada napisano "sasvim slučajno", skoro bez iznimke kao protagoniste divljanja uvijek sadrže samo jedne navijače, pripadnike samo jedne nacije. Demonizacija istih je dovela do tolike nervoze, da je par baklji jučer bio dovoljan povod policiji da upotrijebi silu. Isti akt, sa druge strane stadiona nije bio ni primjećen od strane policije, jer su prirodno dakako, bili skoncentrirani na ovu stranu.
 
Osjećaju li se silni novinari i žurnalisti diljem "ove naše" imalo odgovorni za razbijene glave i pretučene ljude? Osjećaju li se krivima zbog medijskog huškanja očigledno labilnih organa (ne)reda? Ne, niti malo, to garantiramo. Dokaz ćete dobiti u idućoj nogometnoj sezoni, prvom prilikom susreta istih klubova.  
 
Najveći dio odgovornosti ipak snose Sarajevski mediji. Svaku prazninu u svom medijskom prostoru popunjavaju nepotrebnom demonizacijom zapadne, njima "fašističke", Hercegovine i njenih stanovnika, u svim pogledima, a u ovom slučaju sportskom. Što su nama priželjkivali, njima se desilo. Nisu bile ustaške horde, već njihove horde, imenom i bićem, one nevine, što jadne stradaju po fašističkim selima, koje ministri dolaze vaditi iz zatvora. Kako vam se sviđa ukus vašega specijaliteta koji nama na obraz uvijek servirate? Koliko ćete brzo preskočiti temu? A vasi branitelji? Priča za sebe. Sve je ovo oličje vaše kulture. Svu ste civiliziranost pokazali. Sada to ignorirajte, ako možete, a znamo da hoćete.  
 
Ne zahtjevamo ovim ispriku od bilo koga, jer svakako neće stići. Mi molimo sve poštene, plemenite, racionalne i razumne ljude da dignu svoj glas u obranu našega i svoga bića i da prestanu ignorirati životinjske ispade u svom dvorištu. Skupa samo možemo naprijed. Ovaj apel uključuje i smijuriju od pokreta zvanu Dosta, koja ima vremena za proteste protiv ustaških simbola nacrtanih na nišanima u provincijama države. Sada imate pune ruke posla. I vaše pristranosti je DOSTA.