Sarajevska pivara prodavala vodu za Torabijeve seanse bez računa

kazna, Mekki Torabi, zetra
Ovo je rezultat kontrole koju je Tržišna inspekcija iz sastava Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevo provela proteklih dana u dvorani "Zetra" i "Sarajevskoj pivari".

U Upravi inspekcija "Nezavisne novine" saznaju da je "Sarajevska pivara", u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH, imala obavezu da za prodanu vodu izdaje račun potrošačima, što ona nije činila.

U Upravi navode da, u skladu sa zakonom, ova kompanija može platiti novčanu kaznu od 1.500 KM za pravno lice i 500 KM za odgovorno lice u pravnom licu ili da se opredijeli za sudsko odlučivanje.

U Županojskoj upravi inspekcija naveli su da je kontrole u dvorani "Zetra" obavljala i Radna inspekcija, koja je kontrolirala poštovanje Zakona o radu FBiH, ali oni nisu priopćili nalaze.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UNO), u čijoj nadležnosti je naplata PDV-a, kažu da nisu imali posebne kontrole u vezi s prodajom vode i karata za Torabijeve seanse u "Zetri", ali da će ih vjerojatno biti nakon nalaza Tržišne inspekcije ŽS.

"Prodaja robe se ne bi smjela obavljati bez plaćanja računa. Ukoliko se tako radi, ni promet nije evidentiran i ne zna se na osnovu čega će on biti iskazan. A obaveza poreskih obveznika je da evidentiraju promet, da ga prijave u poreskoj prijavi i na njega plate PDV za period u kojem je evidentiran", kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Iz preduzeća "ZOI '84" priopćili su da dnevno prodaju između 2.000 i 20.000 ulaznica za posjetioce Torabijevih seansi po cijeni od jedne KM, izuzimajući djecu, ratne vojne invalide i osobe u kolicima za koje je ulaz besplatan.

Posjetioci, prema savjetima "iscjelitelja" Torabija, u "Zetri" kupuju najmanje jednu, a obično po više boca od po 1,5 litra, koje koštaju 0,75 KM.

Koliki su promet u proteklih mjesec dana, koliko traju seanse, napravili, u "Sarajevskoj pivari" nisu htjeli reći, ali sudeći prema broju posjetitelja, on očigledno nije mali.
(srna)