Sarajevska intifada ili manipulacija javnosti

... i raje sarajevske što se događala oko problema vezanog za JMBG. Koliko smo mi shvatili pozadinu što se dogodilo toga dana, jeste da se u Sarajevu pokrenula tkz. sarajevska intifada. Inače, intifada je na arapskom jeziku istresanje ili u političkom smislu organizirana pobuna gdje se koriste djeca i žene ili civili da ono što ne možeš postići kroz institucije sistema ili silom, pokušaš guranjem žena i djece ostvariti političke ciljeve što je ne tako davno bilo u palestinsko -izraelskom sukobu. Posljedice su bile užasne po djecu, a politički rezultat nedovoljan.

Kronološki gledano, sarajevska intifada bila je uperena protiv Daytonske BiH, protiv decentralizacije države, protiv nacionalnih interesa hrvatskog i srpskog naroda u BiH.

Sarajevska intifada pored gore navedenog cilja imala je evidentno osmišljen povod, tj. JMBG, imala je savršeno tempiran tajming u dolasku 250 uglednih stranih državljana koje pored zastupnika i djelatnika državnih institucija BiH treba blokirati u zgradi kao taoce i vršiti pritisak znajući da će to privući pozornost svjetskih medija računajući na njihovo suosjećanje i solidarnost iz ratnog vremena. Sarajevska intifada je imala spremne svoje medije i svoje nevladine udruge iz BiH i regije. Plan je predvidio izravnu potporu od gradonačelnika Sarajeva, Ive Komšića i ministra policije Kantona Sarajevo, Nermina Pećanca a, vrhunac političke ironije je potpora američke ambasade i OHR- a građanskim „mirnim" protestima koji drže taoce u državnoj zgradi.

Sve se na kraju završilo kako su kreatori sarajevske intifade i zamislili. Valentin Incko je obećao potporu prosvjednicima pred kamerama, taoci su otišli ljuti i poniženi, a cijela evropska i svjetska javnost je solidarna sa bosanskim temaljnim narodom.

Danas se već otvoreno traži od OHR-a upotreba bonskih ovlasti i nametanje zakona kako bi proces majorizacije, centralizacije i uzurpacije kolektivnih prava dva konstitutivna naroda u BiH došao u ruke onih koji vide Bosnu kao državu jednog temeljnog naroda bosanskog. Ili, kao što reče beg Bašagić, idejni tvorac nacije :

Znaš, Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi svijeta, nema petn'est ljeta,
Kad u našoj Bosni ponosnoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do brodskih vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata,
A danas se kroz svoje hire
Oba stranca ko u svome šire.
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsv'jetlije blago,
Naše ime ponosno i drago.

Evo hore šečer razgovore.

Sarajevska intifada je plod šećer razgovora.

Koordinacija udruga HZ H-B