SARAJEVO Umro bh. ekonomski stručnjak Nikola Grabovac

Nikola Grabovac
Klix.ba

U Sarajevu je u četvrtak preminuo Nikola Grabovac, bosanskohercegovački ekonomski stručnjak, bivši ministar trgovine u Vladi Federacije BiH, federalni ministar financija, zamjenik premijera Vlade Federacije BiH i član Vijeća ministara BiH te nekadašnji profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Grabovac je napisao više knjiga kao što su "Pad kapitalizma i početak filantropizma", "Privreda Bosne i Hercegovine pred kolapsom", "Prodaja i prodajni menadžment".

Obnašao je i dužnost člana Vlade BiH, bio je ministar trgovine u Vladi Federacije BiH (1995.-1997.), ministar financija, zamjenik premijera Vlade Federacije BiH i član Vijeća ministara BiH (2001.-2002.).

Rođen u Bugojnu, gdje je završio osnovnu i Srednju ekonomsku školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, 1965. godine, a magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, 1976. godine gdje je završio 1988. godine i doktorski studij.

Za profesionalni i volonterski rad odlikovan je Ordenom rada sa srebrenim vijencem 1975. godine.

Komemoracija će biti sutra u 12:15 sati u Komemorativnom centru Bare, nakon čega će biti obavljena sahrana na gradskom groblju Bare.