Sarajevo: Napad na gledatelje LGTB festivala

LGBT, sarajevsko kino "Kriterion", lakše tjelesne ozljede, Helsinški odbor BiH
"Pozivamo nadležne predstavnike vlasti da brzo i učinkovito djeluju kako bi bili kažnjeni oni koji su odgovorni za taj napad. Mržnji i netoleranciji nema mjesta u modernom društvu. LGBT prava su ljudska prava", stoji u priopćenju veleposlanstva.

Skupina od desetak maskiranih osoba upala je u sarajevsko kino "Kriterion" gdje je diskretno i bez posebnih najava organiziran trodnevni festival filma posvećen pravima seksualnih manjina. Festival pod nazivom "Merlinka" organiziran je u suradnji s beogradskim aktivistima i udrugama koje promiču prava LGBT zajednice a bilo je najavljeno prikazivanje desetak dokumentarnih i tri dugometražna filma.

Huligani koji su u subotu upali u kino ozljedili su troje posjetitelja a zatim pobjegli. Organizatori su nakon toga odlučili otkazati sve planirane projekcije kao i najavljenu tribinu.

Iz sarajevske hitne pomoći potvrđeno je kako je troje posjetitelja festivala zadobilo lakše tjelesne ozljede i nakon liječničke intervencije svi su pušteni na kućno liječenje.

Povodom napada reagirao je i Helsinški odbor BiH također zatraživši hitno kažnjavanje počinitelja. "Ovakav fizički napad svjedoči o pomanjkanju tolerancije prema razlikama u seksualnoj orijentaciji", stoji u izjavi Helsinškog odbora uz upozorenje kako je kriva i policija jer nije osigurala neometano održavanje festivala iako se moglo pretpostaviti da bi njegovi sudionici mogli biti izloženi napadima.

Helsinški odbor BiH podsjetio je kako je prije nekoliko godina nasilno spriječen i pokušaj organiziranja prvog queer festivala u Sarajevu što dokazuje kako je u BiH postalo pravilo da nasilnici onemogućavaju organiziranje kulturnih manifestacija posvećenih LGBT populaciji.

Hina