Sarajevo: Napad na crkvu i župni centar sv. Franje Asiškog

crkva sarajevo
crkva sarajevo

U večernjim satima, 22. rujna 2014., četvorica maloljetnika napala su katoličku župnu crkvu i župni centar u župi sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja koji su u fazi izgradnje.

U vezi sa spomenutim napadom dobrinjski župnik fra Petar Karajica izvijestio je Nadbiskupski ordinarijat vrhbosanski i Franjevački provincijalat Bosne Srebrene. U svom dopisu Ordinarijatu i Provincijalatu župnik Karajica je napisao da su u noći 22. rujna 2014. oko 22 sata četvorica maloljetnih mladića napali kamenicama župnu crkvu i župni centar dok je on bio unutra. Izvijestio je da je odmah pozvao policiju koja je vrlo brzo intervenirala, a kamenovanje je trajalo oko 20 minuta.

„Zanimljivo je da nitko od sustanara i susjeda iz okolnih zgrada nije reagirao na galamu i psovke mladića, a posebno na lupanje kamenicama po skeli u crkvi, fasadi i žaluzinama", napisao je župnik Karajica koji je odmah izišao na balkon i upalio svjetlo na što su mladići nastavili još jače bacati kamenje iz ulice Lava Tolstoja prema njemu psujući Boga i Crkvu. Župnik Karajica se potom povukao u kuću i čekao intervenciju policije, a uspio je spustiti vanjske aluminijske žaluzine i tako spriječiti razbijanje prozora. Oštećena je ulazna fasada i vanjske žaluzine. Policija je uhvatila dvojicu maloljetnika, a kasnije su otkriveni i ostali sudionici te je napravljen uviđaj i službena zabilješka o nemilom događaju koji je uvelike uznemirio župnika Karajicu jer bi se uskoro trebao preseliti i živjeti u župnim prostorijama i pastoralno djelovati u toj župi.

Župnik Karajica je rekao policiji da bih želio znati motive i razloge ovako nemilog napada na župnu crkvu i župni centar. „Nadam se da se ovako nešto neće ponoviti i da će mjerodavne institucije i vlasti poduzeti sve na rasvjetljavanju i sprečavanju ovoga i ovakvih događaja koji unose nesigurnost, sumnju i nemir", kazao je fra Pero Karajica.

KTA