Sarajevo miljama daleko od multietničosti

Kada se posmatra srpska i hrvatska zajednica u Sarajevu, očigledno je da rezultati procesa povratka nisu dobri i daleko smo od toga. Imovina je, kao i u cijeloj BiH, vraćena, ali ljudi se nisu vratili, jer koncept održivog povratka nije zaživio ni kada je riječ o Srbima ni o Hrvatima, a u određenoj mjeri i Bošnjacima", rekao je zamjenik sarajevskog gradonačelnika.

On je istakao da nema preciznih podataka već se samo pretpostavlja da u Sarajevu danas živi oko 20 000 Srba, dok se broj Hrvata smanjio na minimum , te istakao da se pri zapošljavanju ne poštuju rezultati popisa iz 1991. godine.


"Još su aktualni napadi na vjerske objekte. Mora da se razgraniči ono što je poruka nekoj zajednici i oni napadi koji su kriminalni čin radi imovinske koristi. Skrnavljenje nadgrobnih spomenika je poruka upućena određenoj zajednici, a napad na crkvu ne mora da bude tako shvaćen", naveo je Živanović.


 On je naveo da postoje škole koje dosta poštuju zakonsku obavezu i jednako tretiraju oba pisma, ali da je više onih koje to zanemaruju. Živanović je konstatirao da je Sarajevo, nažalost, daleko od grada u kojem će se ostvariti poštovanje, zaštita i promocija ljudskih prava.